Napětí mezi USA a Pákistánem by se dalo krájet

Islámábád – Pákistánský parlament odsoudil speciální americkou operaci, při níž zemřel vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin, a požadoval také zastavení útoků amerických bezpilotních letounů. Ty v Pákistánu řídí americká CIA a jsou namířeny proti pozicím a bojovníkům al-Káidy a Tálibánu. Washington potvrdil, že bude dál bojovat proti islámským extremistům i v Pákistánu.

V rezoluci, kterou pákistánský parlament přijal po deseti hodinách diskusí, jsou útoky amerických bezpilotních letounů označeny za nepřijatelné. Podle poslanců musí být zastaveny. V opačném případě by vláda měla sáhnout k patřičným opatřením, mezi nimiž by prý mělo být stažení souhlasu s tranzitem jednotek a výzbroje do Afghánistánu.

Parlament také vyzval vládu, aby jmenovala nezávislou komisi k vyšetření všech okolností americké operace, při níž byl v pákistánském městě Abbottábádu u Islámábádu zabit Usáma bin Ládin. Vláda by také měla zajistit, aby se podobný incident v budoucnu už neopakoval.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Parlamentní zdroje oznámily, že generální ředitel tajné služby ISI generál Ahmad Šudžá Pášá nabídl po tomto americkém zásahu demisi. Předseda vlády Júsuf Ráza Gílání a velitel ozbrojených sil Ašfák Kajání ho prý ale naléhavě žádali, aby neodstupoval.

Američané posílají bezpilotní letadla z Afghánistánu a útočí jimi na úkryty členů Tálibánu nebo teroristické sítě al-Káida na kmenových územích při afghánsko-pákistánské hranici. Pákistán Spojené státy kvůli podobným náletům dlouhodobě kritizuje. Podle médií jsou ale útoky přinejmenším koordinovány s pákistánskou zpravodajskou službou.

V Miami obvinili šest lidí z podpory Tálibánu

Soud ve floridském Miami dnes obvinil skupinu šesti lidí z podílu na financování pákistánského Tálibánu, z vražd, mrzačení a únosů lidí. Všichni obvinění jsou původem Pákistánci, tři z nich mají americké občanství. Oznámily to floridské justiční orgány a místní úřadovna FBI. Tři obvinění byli zadrženi na jihu Floridy a v Los Angeles, podle FBI jsou mezi nimi duchovní správci dvou mešit na Floridě. Zbylí tři se zdržují v Pákistánu a byli obžalováni v nepřítomnosti.