Česko za vyhoštění diplomatů odpoví Ukrajině stejnou mincí

Kyjev - Vypovězení dvou českých diplomatů z Ukrajiny nezůstane bez odvety: podle nepsaných diplomatických pravidel by měli jet domů i dva zaměstnanci ukrajinského velvyslanectví v Praze. Kdy to bude, nechce Černínský palác říct. Dva čeští diplomati byli v pátek na Ukrajině zatčeni a obviněni ze špionáže. Zatím jsou v Kyjevě ve vazbě a neví se, kdy ze země odletí. Ukrajina také zveřejnila video, které údajně dokazuje špionážní činnost obou vyhoštěných diplomatů.

Jde o první vyhoštění cizích diplomatů po nástupu nynějšího prezidenta Viktora Janukovyče. Ukrajinské ministerstvo zahraničí nicméně odmítlo jakoukoli souvislost případu s kauzou ukrajinského exministra Bohdana Danylyšyna, který letos v lednu získal v České republice politický azyl. Do souvislostí s azylem pro Danylyšyna, stíhaného na Ukrajině za zneužití funkce, dal případ vypovězených českých diplomatů český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Případ Danylyšyn nikdy neovlivňoval naše oficiální vztahy s Prahou,“ prohlásil mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Vološin a své argumenty chce podpořit důkazy. Ukrajinská kontrarozvědka SBU umístila na server YouTube tříapůlminutové video, které má obsahovat důkazy o protiprávních akcích dvou vyhoštěných Čechů. Video obsahuje snímky údajných špionů plukovníka Zdeňka Kubíčka a majorky Petry Novotné a ilustrační záběry zbraní, které měly být předmětem jejich zájmu. Čeští diplomaté prý sháněli s pomocí ukrajinských agentů informace o vojenských letadlech a dalších strategických cílech. Podle tvrzení SBU jsou na videu i záběry z předávání peněz ukrajinskému spolupracovníkovi českých špionů a ukázky tajných dokumentů, které prý čeští diplomaté na Ukrajině získali. Češi tyto informace odmítají komentovat.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Schwarzenbergovu interpretaci skandálu dnes nicméně potvrdil zdroj z ukrajinské generální prokuratury. „Vyhoštění českých diplomatů a fakt, že incident byl zveřejněn v médiích, je mstou ukrajinského vedení za azyl pro exministra Danylyšyna,“ řekl nejmenovaný zdroj ukrajinskému analytickému serveru Globalist. Stejnou informaci přinesl s odvoláním na ukrajinské diplomaty list Utro.

Vyhoštění čeští diplomaté
Zdroj: ČT24
Vydáno pod