Šéf MMF zřejmě sexuálně obtěžoval pokojskou

New York - Newyorský žalobce obvinil šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna z pokusu o znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovaného trestného činu. Newyorská policie ho vzala v sobotu do vazby kvůli obvinění, že sexuálně napadl hotelovou pokojskou. Pravděpodobný kandidát v prezidentských volbách ve Francii má být ještě dnes předvolán před newyorský soud. Podle svého právníka bude trvat na své nevině. Úřadujícím výkonným ředitelem fondu bude v nepřítomnosti obviněného Strausse-Kahna jeho náměstek John Lipsky. Berlín již zrušil dnešní schůzku kancléřky Angely Merkelové s šéfem MMF a Strauss-Kahn se podle všeho nezúčastní ani pondělního zasedání ministrů financí eurozóny. Francouzská vláda vyzvala k respektování presumpce neviny.

Podle mluvčího policie Paula Brownea šéfa MMF ze sexuálního napadení obvinila dvaatřicetiletá pokojská z hotelu Sofitel na newyorském Times Square, kde se incident údajně stal. Browne řekl, že Strauss-Kahn nemá diplomatickou imunitu a ještě dnes by měl být předvolán před newyorský soud. Právník Strausse-Kahna Benjamin Brafman agentuře Reuters v e-mailu napsal, že jeho mandant „vinu popře“.

Anne Sinclairová, manželka Strausse-Kahna:

„Obviněním vzneseným proti manželovi ani na vteřinu nevěřím. Nepochybuji, že jeho nevina se prokáže. Vyzývám ke zdrženlivosti a slušnosti.“

Pokud bude dvaašedesátiletý Strauss-Kahn ze vznesených sexuálních obvinění usvědčen, hrozí mu podle amerických zákonů 15 až 20 let vězení. Pro omezování osobní svobody platí sazba tří až pěti let vězení.

Dvaatřicetiletá žena úřadům řekla, že do hotelového pokoje vešla v sobotu kolem 13:00 místního času. Strauss-Kahn prý vyšel nahý z ložnice, strhl ji na zem a pokusil se ji donutit k orálnímu sexu. Světový finančník se ji údajně pokusil zamknout v hotelovém pokoji, ženě se však podařilo utéct.

Personál hotelu pak zavolal policii. Strauss-Kahn však prý mezitím hotel opustil, údajně bez mobilního telefonu a osobních věcí. Zadržen byl na newyorském mezinárodním letišti Johna F. Kennedyho. „Zjistili jsme, že je na palubě letadla Air France. Letadlo pozdrželi a Strauss-Kahn byl zajištěn a vzat do vazby kvůli výslechu,“ sdělil policejní mluvčí Browne. Pokojská byla s drobnými zraněními převezena do newyorské nemocnice.

Jan Pokorný, bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii:

„Zadržení americkou policií šéfovi MMF nijak nepomůže. Šance pro Sarkozyho tím ovšem příliš nevylétnou. Spíše se upevní solidní výchozí pozice pro novou šéfku Národní fronty Marine Le Penovou.“

Strauss-Kahn se měl dnes setkat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a hovořit s ní o dluhové krizi v evropských zemích a v pondělí byl očekáván v Bruselu na schůzce ministrů financí eurozóny.

Dvaašedesátiletý Strauss-Kahn stojí v čele MMF od listopadu 2007, jeho pětiletý mandát má příští rok skončit. Zároveň je považován za možného kandidáta socialistů v prezidentských volbách ve Francii. Podle únorového průzkumu pro francouzský týdeník Paris Match byl bývalý socialistický ministr rok a čtvrt před prezidentskými volbami mezi Francouzi dvakrát oblíbenější než nynější prezident Nicolas Sarkozy.

Francouzští politici reagovali na dnešní obvinění výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu s ohromením a až na výjimky obezřetně.   Mnozí soudí, že jeho naděje dostat se do Elysejského paláce pohasly. „Je to šok, ale vše je nutno ověřit,“ řekla neúspěšná prezidentská kandidátka socialistů v minulých volbách Ségolene Royalová, která chce kandidovat znovu.

Šéf MMF již byl jednou vyšetřován kvůli intimnímu vztahu s podřízenou

Dosavadní skandály šéfa MMF:

- Strauss-Kahn byl na konci devadesátých let francouzským ministrem financí v socialistické vládě a ve funkci si vydobyl pověst schopného a pragmatického ekonoma. K demisi ho donutil až finanční skandál, ale po očištění soudem se do politiky vrátil.

 
- Za jeho odstoupením z ministerského postu v roce 1999 stála aféra kolem platby asi 600 000 franků za údajně nevykonanou práci od studentské zdravotní pojišťovny MNEF v letech 1994 až 1996, kdy byl jejím advokátem.

 
- V roce 2008 se Strauss-Kahn veřejně omluvil za „chybu v úsudku“, které se dopustil milostnou aférkou se svou podřízenou. Popřel však, že by zneužil své pozice. Výkonná rada MMF posléze prohlásila, že její šéf své pozice nezneužil a může dál působit ve funkci.

  • Dominique Strauss-Kahn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2177/217672.jpg
  • MMF autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/80/7910.jpg
  • Dominique Strauss-Kahn s manželkou autor: AP Photo, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2549/254885.jpg
Vydáno pod