Švýcaři rozhodli: Turistika smrti pokračuje

Curych - Voliči ve švýcarském Curychu v referendu odmítli návrhy zakázat v jejich kantonu takzvanou asistovanou sebevraždu a zakázat přístup k pasivní eutanazii cizincům. Proti změnám se podle konečných výsledků vyslovilo 78,4 procenta z 378 788 odevzdaných hlasů, proti celkovému zákazu dokonce 84,5 procenta účastníků plebiscitu. Konzervativní strany chtěly zpřísněním legislativy učinit přítrž „turistice za smrtí“ do kliniky Dignitas, která poblíž největšího švýcarského města i vážně nemocným cizincům pomáhá ukončit jejich život. V Curychu každoročně asistovanou sebevraždu podstoupí na 200 lidí.

Referendum o znemožnění „turistiky za smrtí“ prosadily konzervativní strany Spolková demokratická unie a Evangelická lidová strana Švýcarska. Podle nich by měli mít právo na asistovanou sebevraždu v Curychu jenom cizinci, kteří mají na území kantonu alespoň jeden rok trvalý pobyt. Tyto strany jsou v menšině a velké strany na levici i na pravici vyzvaly své voliče, aby hlasovali proti změně.

Švýcarské zákony umožňují nevyléčitelně nemocným lidem či osobám s nesnesitelnými bolestmi nebo vážným postižením ukončit život s pomocí speciálních organizací. Jejich pracovníci jim za určitých podmínek připraví smrtící nápoj. Pacient si ho vezme sám a vypije ho. Studie však ukazují, že liberální švýcarské legislativy využívá stále více cizinců a stále častěji o asistovanou sebevraždu žádají i lidé, kteří ještě nejsou nevyléčitelně nemocní.

Švýcarská vláda proto chce zákon zpřísnit tak, aby byla jistota, že budou eutanazie využívat jen lidé v posledním stadiu nevyléčitelné nemoci. Kromě toho bude chtít alespoň omezit „turistiku za smrtí“. Podle údajů sdružení Dignitas zde od začátku století do konce roku 2010 ukončilo život 1138 osob, z nichž například 592 pocházelo z Německa, 102 z Francie, 19 z Itálie, 18 ze Spojených států a 16 ze Španělska.

Eutanazie je v Evropě tolerována ve Švýcarsku a povolena v Nizozemsku a Belgii. Řada evropských států eutanazii zakazuje, povoluje ovšem nějakou formu asistované smrti.

V České republice eutanazie zatím povolena není

Mladá fronta Dnes v srpnu 2007 napsala, že na klinice organizující asistované sebevraždy dobrovolně zemřeli dva Češi. Další pravděpodobně následovali.

České právo označuje eutanazii a asistovanou sebevraždu za nepřijatelné, ale připouští, že „vůči neodvratitelné a bezprostředně očekávané smrti nemá být cílem lékařova jednání prodlužovat život za každou cenu“.

Historické centrum Curychu
Zdroj: ČT24/www.wikipedia.de