Endeavour má povolení a naposled odstartuje

Mys Canaveral - Americká NASA dnes dala povolení k pondělnímu startu raketoplánu Endeavour na jeho poslední vesmírnou misi. Raketoplán je připraven letět k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) po opravě závady, kvůli níž byl 29. dubna zrušen původně plánovaný start. Podle NASA je sedmdesátiprocentní šance, že počasí umožní, aby Endeavour v novém termínu odstartoval. Sledujte dnešní start raketoplánu od 14:40 živě na ČT24.

Start raketoplánu Endeavour byl 29. dubna tři hodiny před zažehnutím motorů zrušen. Objevila se závada na ohřívači napájecích jednotek, který zajišťuje, že na oběžné dráze nezamrzne palivo určené k manévrování raketoplánu. Technici vadné součástky vyměnili a pozdější zkoušky potvrdily, že zařízení již funguje.

Hlavním cílem současné šestnáctidenní mise raketoplánu s šestičlennou posádkou bude dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici magnetický spektrometr. Zařízení v hodnotě dvou miliard dolarů slouží mimo jiné k pátrání po antihmotě.

Poletí i krteček

Na palubě raketoplánu by měla být i legendární postava Krtečka z českého dětského animovaného seriálu. Bere si ji s sebou astronaut Andrew Feustel, který má české příbuzné.

Pro Endeavour bude současný let poslední. Nejmladší z raketoplánů vyrobený v roce 1992 zamíří po ukončení mise do Kalifornského vědeckého střediska v Los Angeles, kde bude vystaven.

Na konci června poletí naposledy do vesmíru ještě raketoplán Atlantis. Poté NASA provoz těchto vesmírných plavidel po 30 letech ukončí.

Budoucnost je zatím nejasná

Start Endeavouru bude předposledním startem amerického raketoplánu vůbec - do důchodu pošle vesmírné stroje na konci června Atlantis. Kam bude americký výzkum vesmíru pokračovat potom, je zatím nejasné. „Je to složité období a výzva zároveň. Procházíme asi největší změnou od vzniku NASA. Ty všednější projekty mají zajišťovat soukromé firmy a my se máme s menším rozpočtem soustředit na velké cíle – třeba cestu na Mars,“ říká vedoucí oddělení pro strategické partnerství Jim Ball.

To jsou ale daleké cíle. Teď na Floridě nevypadá budoucnost NASA nijak zářivě. Kennedyho středisko hledá cesty, jak přežít. Nejpesimističtější odhady předpovídají, že o práci jenom tady přijde polovina ze 13 tisíc zaměstnanců. S nimi by odešly zkušenosti, které na světě nemají obdoby.

Vydáno pod