Čína pustila k zadržovanému umělci manželku

Peking - Vězněného čínského umělce a odpůrce režimu Aj Wej-weje mohla navštívit manželka. Jednalo se o první Ajovo setkání s někým z rodiny po 43 dnech. Zadržen byl začátkem dubna na letišti, odkud chtěl odcestovat do Hongkongu. Předtím se nechal slyšet, že už má dost šikanování v Číně a chce se usadit v cizině, zřejmě v Německu.

Pekingská policie odvezla v neděli večer Ajovu manželku Lu Čching na utajované místo, na němž mohla Lu s manželem krátce promluvit. Ajova sestra Kao Ke se od ní dověděla, že Aj má přístup k lékům, které potřebuje, a že vypadá zdravý. Podle Kao ale rodina stále neví, kde je vězněn.

Aj Wej-wej je ve světě dobře znám. Britská aukční síň Sotheby's v Londýně uspořádala dražbu stovky kilogramů jeho porcelánových slunečnicových semínek, která vystavoval kromě jiného i v londýnské galerii Tate Modern. Na plochu tisíce metrů čtverečních jich tam nechal navézt 150 tun, asi sto milionů kusů. Ručně zdobená slunečnicová semínka z porcelánu vyrábělo dva roky 1 600 sklářů v čínském městě Ťing-te-čen.

Vydáno pod