Demonstranti v Egyptě „proklínali Izrael“

Káhira - Egyptská policie zasáhla proti palestinským demonstrantům, kteří se v noci shromáždili před izraelskou ambasádou v Káhiře. Několik stovek lidí tam protestovalo proti vzniku Izraele jako samostatného státu. Pro Palestince je událost z roku 1948 něco jako katastrofa, na 100 tisíc jejich předků tehdy přišlo o domov. Egyptská policie chtěla povstalce rozehnat, proti davu zaútočila slzným plynem.

Protesty propalestinských demonstrantů pokračují. Během nedělních střetů zemřelo na hranicích Izraele, palestinských území a sousedních států nejméně 15 lidí. Večer a v noci propukly nepokoje také před izraelským velvyslanectvím v egyptské metropoli. Demonstranti před ambasádou pálili izraelské vlajky a skandovali hesla „duší a krví vykoupíme Palestinu“ nebo „proklínáme Izrael“.

„Jsme tady, abychom bojovali za osvobození Jeruzaléma. Cítíme to jako povinnost pro všechny muslimy a všechny Araby. Jinak islámský národ nezíská zpátky svou důstojnost,“ říká demonstrant Ahmed Gamal.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil incident za velmi vážný a doufá, že protesty Palestinců brzy skončí: „Nařídil jsem armádě postupovat s maximální zdrženlivostí, ale přitom narušitele zastavit. Doufáme, že bude rychle obnoven klid.  Ale nemyslete si, že nejsme odhodláni hájit naše hranice a suverenitu.“

Palestinské protestní akce začaly už v pátek. Izrael preventivně zmobilizoval 10 tisíc policistů a pohraničních vojáků. Premiér Netanjahu ale zdůraznil, že země je v případě potřeby připravená svou celistvost hájit.

Izrael přemýšlí, jak ochránit hranice

Izrael nyní hledá možnosti, jak co nejlépe ochránit vlastní hranice. Debatu vyvolaly právě víkendové násilnosti, při nichž palestinští aktivisté se spojenci z okolních zemí zaútočili na několika místech na židovskou zemi. Protestovali tak proti izraelské okupaci. O víkendu si násilnosti spojené s protiizraelskými protesty vyžádaly na Blízkém východě 15 mrtvých.

Letošní demonstrace na podporu práva palestinských uprchlíků na návrat nabraly nečekaně konfrontační ráz. Nejvíc lidí za to zaplatilo životem na izraelsko-libanonské hranici, krev ale tekla i na Golanských výšinách, které Izrael zabral Sýrii v roce 1967. Vpád několika stovek palestinských a syrských aktivistů do okupované části Golan izraelskou armádu evidentně zaskočil. Izrael za víkendovými střety vidí provokaci Íránu a snahu syrského režimu odvrátit pozornost od svých vlastních problémů. Za demonstranty se ale postavilo i nejvyšší palestinské vedení. „Myslím, že tohle je teprve začátek. Mohli bychom se dočkat dalších komplikací a problémů, na které se jednoduše nedá systematicky připravit,“ říká izraelský ministr obrany Ehud Barak.

Otázka návratu tři čtvrtě milionu vysídlených Palestinců a jejich potomků do vlasti se tak znovu vrací do agendy blízkovýchodních mírových jednání. Tím se ovšem radikálně snižují šance na dohodu s Izraelem a naopak roste pravděpodobnost, že místo toho letos v září Palestinci jednostranně vyhlásí samostatný stát.

Izrael dnes také oznámil, že pošle palestinské samosprávě peníze z vybraných celních poplatků, jejichž přesun pozastavil po podepsání dohody o usmíření mezi palestinskými stranami Fatah a Hamas. Zatím ale nebylo určeno, jak velkou částku židovský stát Palestincům převede, ani přesné datum, kdy tak učiní.