Drogové gangy zabíjely v Guatemale

Guatemala - Při útoku na guatemalskou vesnici na hranici s Mexikem zemřelo 27 lidí - většina z nich měla useknutou hlavu. Vesnici přepadlo 200 ozbrojenců, údajně z mexického kartelu Los Zetas, který kontroluje pašování drog z Jižní Ameriky do Spojených států. Masakr může být důsledkem sobotní vraždy bratra jednoho z narkobossů, Juana Josého Leóna. V Guatemale je ročně 45 násilných úmrtí na každých 100 tisíc obyvatel – což je třikrát víc než v obávaném Mexiku.

Mezi mrtvými je 25 mužů a dvě ženy. Obývali usedlost v provincii Petén na mexické hranici. Vesnici přepadlo asi 200 ozbrojenců. Policisté ještě pátrají po dalších možných obětech a snaží se určit přesný čas útoku. 

León byl na americkém seznamu hledaných osob, ale v roce 2008 byl při přepadu zabit. Podle úřadů se o jeho likvidaci postaral mexický drogový kartel Zetas. 

Guatemalou proudí drogy do USA. Zetas kontrolují pašování v guatemalském státě Alta Verapaz od Leónovy smrti. Alta Verapaz sousedí s provincií Petén a armáda tam do února dva měsíce prováděla razie, aby zastavila násilnosti páchané kartely. Vojáci měli právo zatýkat bez zatykačů, a do vazby se tak dostalo na 20 členů gangu Zetas.

Vydáno pod