Žalobce požádal o zatykač na Kaddáfího

Haag – Žalobce Mezinárodního trestního soudu v Haagu Luis Moreno-Ocampo požádal o vydání zatykače na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské rozvědky kvůli podezření ze zločinů proti lidskosti v Libyi. O vydání zatykače teď budou rozhodovat soudci. Povstalci v Benghází už rozhodnutí začali oslavovat na ulicích.

Moreno-Ocampo vyšetřování zločinů proti lidskosti v Libyi zahájil 3. března na žádost Rady bezpečnosti OSN. Soustředil se přitom na osm představitelů libyjského režimu včetně Muammara Kaddáfího. Dnes pak navrhl soudcům vydat na něj zatykač. Stejně tak žádá zatykač pro jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Sanúsího. 

Soudci se mohou rozhodnout jeho žádost přijmout, odmítnout nebo požadovat od žalobce dodatečné informace. Žalobce ale už včera ujistil, že má dostatek důkazů. „Úřad shromáždil přímé důkazy o rozkazech vydaných osobně Muammarem Kaddáfím, přímé důkazy o tom, že Sajf Islám organizoval nábor žoldáků, a přímé důkazy o podílu Sanúsího v útocích na demonstranty,“ prohlásil Moreno-Ocampo před soudem.

Jenže pokud soudce nakonec rozhodne o mezinárodním zatykači, Libye vlastně nemusí své představitele ani vydat, neboť není smluvním státem ICC.

Protirežimní nepokoje vypukly v polovině února. RB OSN na konci toho měsíce odsouhlasila rezoluci, kterou žalobce ICC vyzvala k vyšetřování situace v Libyi. Podle vzbouřenců si boje proti Kaddáfího režimu vyžádaly nejméně 10 tisíc obětí.

Koho chce žalobce vidět před soudním tribunálem?

Muammar Kaddáfí (68)
U moci je libyjský vůdce od roku 1969. Kaddáfí vyhlásil v zemi republiku a dal zestátnit všechny zahraniční podniky na zpracování a prodej ropy, vyvlastnil domácí statkáře. Oficiálně nemá Kaddáfí žádnou funkci, je titulován jako vůdce libyjské revoluce. V minulosti podporoval různá teroristická hnutí a jeho země porušovala četné mezinárodní dohody. Zasloužil se o vznik Africké unie.   

Sajf Islám Kaddáfí (38)
Je druhorozeným synem Muammara Kaddáfího. Je zmiňován jako možný otcův nástupce. Zastává jeho názory, po začátku konfliktu s libyjskou opozicí odmítá odejít ze země. Je zakladatelem Nadace Kaddáfí, která se v srpnu 2000 zasloužila o propuštění západních rukojmích, které na filipínském ostrově Jolo zadržovali muslimští povstalci. Vyjednával také s rodinami obětí z atentátů v Lockerbie o odškodném.    

Abdalláh Sanúsí (61)
Je šéfem rozvědky, je to Kaddáfího švagr a blízký spolupracovník. V roce 1996 stál prý za masakrem asi 1 200 lidí v tripoliském vězení abú Sálim. Francie ho v roce 1999 odsoudila v nepřítomnosti k smrti za účast na atentátu na letadlo UTA, které v září 1989 vybuchlo nad Nigerem (171 mrtvých). Považuje se za hlavního organizátora násilí proti demonstracím. Stojí v čele prezidentské gardy, která má na 22 tisíc jednotek a která střeží strategické objekty v zemi.