Děti v Burkině Faso mají jiskřičku naděje

Ouagadougou - Komunitní rehabilitační program katolické charity slaví úspěchy v Africe. V  nejzaostalejších oblastech vyhledává lidi s postižením a pomáhá jim i jejich rodinám přežít v těžkých podmínkách. Terénní pracovníci hledají ve třetí nejchudší zemi světa Burkině Faso postižené a přímo doma je s pomocí příbuzných učí rozvíjet jejich schopnosti: jak samostatně chodit se slepeckou hůlkou, jak masážemi a cvičením posílit pokroucené nohy, jak hrami rozvíjet opožděnou mysl.

Například těžce postiženého osmiletého Desirého, odmalička nevidomou desetiletou Aguiratu a fyzicky i mentálně retardovaného čtyřletého Christiana spojuje kromě jejich hendikepu díky katolické charitě ještě něco dalšího: naděje. Všechny tři děti měly ve své bídě obrovské štěstí, že je zachytila humanitární síť, která jim dá šanci na mnohem lepší život.

Abbé Barnabé Khorogo (katolická charita OCADES):

„Na venkově přežívají silné předsudky. Přitom s trochou péče dokážou postižení vypomoct třeba při drobných pracích.“

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

O Desirého s těžkou deformací nohou i o jeho podobně hendikepovanou sestru se stará ovdovělý otec, trpící navíc epilepsií. Když Aguirata přestala rok po narození vidět, nešli rodiče za lékařem ale za šamanem. Po létech ji - původně léčitelný - zánět připravil o zrak natrvalo. Rodina neví, jak s ní má zacházet, a právě v tom mimo jiné pomáhají humanitární pracovníci z charitativní Katolické organizace pro rozvoj a solidaritu (OCADES).

Západoafrická Burkina Faso prochází nelehkým obdobím. Prezident země Blaise Compaoré, který vládne v zemi od převratu v roce 1987, jmenoval v dubnu nového premiéra Luca Adolpha Tiaa, když předtím rozpustil kabinet a odvolal nejvyšší představitele armády. Reagoval tak na sílící protivládní protesty proti rostoucím cenám, do nichž se zapojili i vojáci, kteří nedostávali žold. Armádní nepokoje, při nichž vojáci rabovali obchody a hotely, se rozšířily z metropole Ouagadougou do dalších měst.