Biskupové musí spolupracovat se soudy kvůli pedofilii

Vatikán - Vatikán dnes ve zvláštním oběžníku nařídil všem biskupům, aby zajistili, že duchovní, kteří jsou podezřelí z pedofilie, stanou před soudem. Reagoval tak na nedávné skandály, které se týkaly zneužívání dětí a mladistvých katolickými kněžími a které jménu církve značně uškodily.

Prefekt vatikánské kongregace pro nauku víry kardinál William Levada v oběžníku zdůraznil nutnost jasných a koordinovaných procedur, které je v případech sexuálního zneužívání mladistvých kněžími třeba uplatnit, a dal jim rok na to, aby tyto procedury doplnili. Připomněl jim přitom, že jejich role v boji proti pedofilii je klíčová.

V jednom z nejvýznamnějších bodů oběžníku kardinál požaduje, aby duchovní podezřelí z pedofilie byli předvedeni před příslušné civilní úřady, a to vždy při respektování civilních zákonů. „Sexuální zneužívání mladistvých není delikt jenom podle kanonického práva. Je to taky zločin, který je stíhán na civilní úrovni,“ píše.

Vyzývá také biskupy, aby „naslouchali obětem a jejich rodinám“ a následovali tak „mimořádně významného“ příkladu papeže Benedikta XVI., který se už při několika cestách do zahraničí s takto postiženými setkal.