Šéfovi MMF hrozí sedmdesát let vězení

New York - Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, obviněný ze sexuálních deliktů, zůstane v americkém vězení do dalšího soudního líčení. Rozhodl o tom dnes newyorský soud a odmítl propuštění podezřelého na kauci. Žalobci vyjádřili obavy, že by podezřelý mohl odjet do Francie. Podle právníků hrozí francouzskému politikovi až sedmdesát let vězení. Termín příštího stání byl podle deníku Le Monde stanoven na 20. května. Obhájce zatčeného vyjádřil přesvědčení, že jeho klient bude brzy zproštěn obvinění.

Soudkyně Melissa Jacksonová sdělila předvolanému dvaašedesátiletému francouzskému politikovi, z čeho je obžalován. V sobotu se podle žalobců dopustil pokusu o znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovaného trestného činu na zaměstnankyni newyorského hotelu, kde byl ubytován.

Strauss-Kahn vinu odmítá. Nyní se proto čeká na rozhodnutí justice, zda důkazy předložené obžalobou si zaslouží soudní proces, nebo ne. V případě, že by v případném procesu byl uznán vinným ve všech bodech obžaloby, hrozí mu mnohaleté vězení.

Soud na kauci nepřistoupil

Obhajoba požadovala propuštění podezřelého na kauci, kterou navrhovala ve výši milionu dolarů. Ujistila soud, že obviněný bude s vyšetřovateli plně spolupracovat. Obhájce vyjádřil u soudu naději, že jeho klient bude brzy zproštěn obvinění.

Žalobci však vyjádřili obavy, že by podezřelý mohl odjet do Francie. Přesvědčovali soud, že dosud získané poznatky potvrzují obvinění, které vznesla pokojská hotelu. Zároveň zjišťují, zda Strauss-Kahn není zapleten i do dalšího podobného případu.

Žalobci i obhájci tvrdí, že svá tvrzení mohou dokázat. Obhájce dnes u soudu řekl, že Strauss-Kahn neutekl z hotelu, jak tvrdí žaloba, ale odešel na oběd se svědkem, který to potvrdí. Již předtím se objevila neoficiální zpráva, že obhajoba může dokázat, že obviněný nebyl v době údajného zločinu již v hotelu.

Dnešní první soudní líčení s šéfem MMF, který byl oblečen do tmavých šatů a bílé košile, se konalo u trestního soudu na jihu Manhattanu, u kterého se zpravidla řeší běžné delikty. Obviněný vypadal unavený a zamyšlený.

Kalousek drží Straussovi-Kahnovi palce

Českému ministru financí Miroslavu Kalouskovi připadá neuvěřitelné, že by byl šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn vinen. „Pevně doufám, že se to vysvětlí. Já mu držím palce, aby se dokázal obhájit. Mně to přijde celé naprosto neuvěřitelné, ale to je samozřejmě jen můj osobní pocit.“

Dominique Strauss-Kahn před soudem v New Yorku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod