Nebezpečná čínská pole. Místo min melouny

Peking - S kuriózním problémem se potýkají čínští pěstitelé melounů. Ve snaze vypěstovat sladké červené plody ještě před sezonou a získat tak za ně víc peněz je natolik chemicky přehnojili, že jim teď zelené koule na polích začaly hromadně vybuchovat. Zemědělci ve východní provincii Ťiang-su tak přicházejí o celé akry úrody. Původně se předpokládalo, že za výbuchy může použití hnojiv podporujících růst. Melouny ale začaly vybuchovat i nehnojícím farmářům.

Čína se v posledních letech potýká s všudypřítomným a nadměrným používáním až zneužíváním pesticidů, hnojiv a potravinových přísad, jako jsou barviva či umělá sladidla. To vše ve snaze učinit potraviny pro zákazníka přitažlivější a podpořit jejich prodej.

Dvacítka zemědělců zasela osivo melounů dovezené z Japonska. Melouny notně podpořené hnojivy ovšem záhy začaly přímo na záhonech explodovat. Farmář Liu Mingsuo řekl, že až dvě třetiny jeho melounů vyletěly do vzduchu. Pěstitel řekl, že 6. května použil hnojivo, aby podpořil růst melounů, a hned druhý den začaly plodiny vybuchovat. Zničeno bylo více než 180 melounů.

Další farmář, který se věnuje pěstění melounů už 20 let a žádné hnojivo nepoužil, nechápe, proč i jeho plodiny explodují. Nad příčinami melounových explozí si už lámou hlavu čínští odborníci.