Lidi ukradnou kdeco - teď už i vlasy

New York – Nový druh kriminality se začíná v poslední době šířit v USA: zloději tu kradou z kadeřnictví lidské vlasy. Svůj úlovek, který se používá k prodlužování vlasů, pak prodávají na webu stylistkám pracujícím z domova či na ulici. V poslední době z amerických kadeřnictví zmizely vlasy za 10 000 dolarů v San Diegu, za 85 000 v Missouri City, za 10 000 v Dearbornu v Michiganu, za 60 000 v kalifornském San Leandru a za 150 000 v Houstonu. V Michiganu pak dokonce lupiči zabili dodavatele vlasů do kadeřnictví.

Pro zloděje jde o výnosné zboží. Kadeřnictví nabízejí různé druhy lidských vlasů. Nejdražší jsou takzvané remy vlasy, které déle vydrží a nezacuchávají se. Nejpopulárnější jsou remy vlasy od indických žen. Jedno balení stojí 200 dolarů, při prodlužování jsou přitom obvykle potřeba dvě. Další stovky a někdy i tisíce dolarů pak stojí jejich připevnění.

Lidé, kteří nechtějí platit plnou cenu, kupují vlasy od překupníků – podobně jako u pirátských DVD či padělků luxusních značek. V tomto případě se ovšem jedná o kvalitní zboží. Podle deníku The New York Times je za nárůstem krádeží vlasů rostoucí popularita jejich prodlužování v posledních letech.