Noční útok NATO vyhnal do ulic rozezlené Afghánce

Kábul - Dvanáct mrtvých a přes 50 zraněných včetně dvou německých vojáků si vyžádaly násilné protesty, které dnes propukly v severním Afghánistánu kvůli nočnímu útoku koaličních sil v oblasti. Při něm byli zabiti čtyři civilisté - dva muži a dvě ženy. NATO ale tvrdí, že šlo o ozbrojené povstalce. Terčem útoku byl prý člen Islámského hnutí Uzbekistánu (IMU). Dnešní protesty vypukly v obvykle poklidném městě Tálikán, metropoli severoafghánské provincie Tachár. Do ulic vyšlo až 3 000 demonstrantů vyzbrojených zemědělským nářadím a sekyrami. Vykřikovali hesla proti USA a afghánskému prezidentu Hamídovi Karzáímu.

V Afghánistánu, kterému vládnou muži, jsou ženy-bojovnice v řadách povstalců velmi vzácný jev. A těch několik málo, které se podařilo identifikovat, jsou většinou původem ze zahraničí. Mluvčí NATO řekl, že příslušnost dvou mrtvých žen známa není.

Velitel policie v Tálikánu prohlásil, že v oblasti se žádní povstalci nepohybovali a že mrtví nebyli ozbrojenci. Všichni prý jsou Afghánci a útok byl podle něho založen na nesprávných informacích rozvědky. „To jen vytvoří propast mezi běžnými lidmi, vládou a jejími mezinárodními partnery,“ řekl.

Prohlášení Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) upřesnilo, že jedna z žen měla neprůstřelnou vestu a byla vyzbrojená kalašnikovem. Snažila se proniknout až k vojákům ISAF, kteří ji několikrát varovali. Když na ně zamířila svou zbraní, byla zabita. Krátce poté vyběhla jedna žena se zbraní v ruce z komplexu, který byl terčem útoku. I ta byla zabita teprve poté, co zbraní mířila na vojáky, uvedly ISAF.

Protest proti NATO v afghánském Tálikánu
Zdroj: ČTK/AP/Fulad Hamdard