Sálih cuknul a dohodu o předání moci nepodepsal

Saná – V Jemenu se dnes schylovalo k ukončení konfliktu mezi prezidentem Alím Abdalláhem Sálihem a jeho odpůrci. Prezident slíbil, že podepíše dohodu o předání moci, jenže si to nakonec rozmyslel. Prý dohodu svým podpisem stvrdí, až v zemi skončí protesty. Nepokoje v Jemenu trvají od února a vyžádaly si na 170 obětí. Hlavním požadavkem opozice je právě odchod Sáliha.

Prezident přitom dohodu vypracovanou zeměmi Perského zálivu už jednou odmítl podepsat. Dokument byl proto přepracován a Sálih ho měl podepsat právě dnes. To se ale nakonec nestalo.

Šéf regionální rady pro spolupráci arabských zemí Perského zálivu (GCC) Abdal Latíf Zajjání, který podpis vyjednával, proto „hodil ručník do ringu“ a z Jemenu odjel. „Řekl, že nebyli schopni dosáhnout dohody, a proto odjíždí ze Saná a už se nevrátí,“ uvedl zástupce opozice Muhammad Sabrí. 

Podle představitele vládní strany Jásira Jamáního prezident Sálih odmítl dohodu podepsat, dokud neskončí protesty v zemi. „Sálih se nevzdá moci, dokud bezpečnostní situace není stabilní,“ řekl.   

Původní dohoda Sálihovi zaručovala beztrestnost výměnou za to, že do 30 dní odstoupí. Předtím měl jmenovat předsedu přechodné vlády, která by do 60 dní po Sálihově odstoupení připravila prezidentské volby a také návrh nové ústavy. K ní mělo být uspořádáno referendum.

Vydáno pod