Endeavour se spojil s ISS

Houston - Raketoplán Endeavour se dnes krátce po poledni SELČ spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) a nově příchozí, pět Američanů a jeden Ital, byli srdečně uvítáni dlouhodobou posádkou stanice. Raketoplán odstartoval z mysu Canaveral v pondělí a na orbitálním komplexu má zůstat nejméně 12 dní.

Spojení raketoplánu se stanicí se podle agentury Reuters uskutečnilo bez komplikací v 12:14 SELČ. Již ve 13:38 SELČ, tedy mnohem dříve, než se očekávalo, mohl být otevřen spojovací tunel mezi raketoplánem a orbitální stanicí. „Juhú, přijela návštěva!“ jásavě uvítal příchozí astronaut Ron Garan.

Počet obyvatel ISS se tak dočasně zdvojnásobil na celkem 12. Už dnes kosmonauti na stanici instalují zásobník s náhradními díly, který raketoplán do kosmu vynesl. Obsahuje chladicí kapalinu, anténní součástky a díly k vnější robotické ruce Dextre na ISS. Pracovní plán kosmonautů je nabitý, mají celkem čtyřikrát vystoupit do volného prostoru. První výstup je naplánován na pátek.

Šestičlennou posádku raketoplánu čeká také čtvrteční instalace magnetického spektrometru Alpha (AMS-2), jenž je jedním z nejnákladnějších zařízení, jaké kdy bylo vyneseno do vesmíru. Zařízení o hmotnosti 6,8 tuny má pátrat po antihmotě a po temné hmotě a má tak pomoci odhalit původ kosmického záření.

Raketoplán Endeavour postavený v roce 1992 zamíří po návratu ze své 25. mise na Zemi do Kalifornského vědeckého střediska v Los Angeles, kde bude vystaven. Poslední tečku za 30 lety provozu raketoplánů udělá počátkem července let Atlantisu.