Recept na stovku: chleba, ovoce, víno, feijoada… a hledět si svého

Sao Paulo - Jako nejstarší člověk na světě byla dnes potvrzena 114letá Brazilka Maria Gomesová Valentimová. Se svými 114 lety a 313 dny je o 48 dní starší než její předchůdkyně v čele žebříčku dlouhověkých Besse Cooperová z americké Georgie. Úředníci z Guinnessovy knihy rekordů ověřili, že se Valentimová narodila 9. července 1896 v Carangole v jihovýchodním státě Minas Gerais, kde také prožila celý život. Její rodina, v níž je známá jako babička Quita, tvrdí, že jejím výrazným rysem je tvrdohlavost a že se vždycky o svoje věci starala sama. Její otec se prý dožil stovky.

Ona sama svou dlouhověkost připisuje mimo jiné stravě - snídá denně chleba a ovoce, příležitostně si dává víno. A také že se vždycky starala o svůj život, a nikoliv o životy ostatních, cituje ji její 63letá vnučka Jane Ribeirová Moraesová. Valentimová má prý také velkou slabost pro feijoadu - brazilský národní pokrm z fazolí a vepřového masa a závitky z těsta s kuřecím masem a ostrou omáčkou.

Narodila se za královny Viktorie

Narodila se za panování královny Victorie, ještě předtím, než byla založena továrna na fordy či před narozením George a Iry Gershwinových, prohlásil šéfeditor Guinnessovy knihy rekordů Craig Glenday. Ale že jde o ženu z Brazílie, je ještě něco navíc. „Nikdy se nikdo úspěšně nehlásil o rekord dlouhověkosti z Brazílie - až doteď,“ zdůraznil.

Valentimová se sice pohybuje jen na kolečkovém křesle, ale jinak jí zdraví slouží dobře. Její příbuzní doufají, že její nové postavení nejstarší osoby světa jí pomůže s finanční situací. Její měsíční penze je v přepočtu 335 dolarů a žena je závislá na veřejném zdravotním systému. Její rodina nemá prostředky na placení soukromé péče.

Manželem babičky Quity se v roce 1913 stal Joao, ten ale zemřel už v roce 1946. Měli jednoho syna, čtyři vnoučata, sedm pravnoučat a pět prapravnoučat.