Čokoláda je poklad Aztéků

Modica - Poklad Aztéků není ani zlato, ani dobrodružný film, nýbrž jejich starobylý recept na čokoládu. Na lahůdce, kterou vyráběli původní obyvatelé Ameriky, si můžete pochutnat na Sicílii ve městě Modica. Právě tady se už po staletí čokoláda podle tradičního receptu vyrábí. Způsob výroby sem před mnoha a mnoha lety přivezli z Ameriky Španělé, kolem roku 1500 byla totiž Modica důležitým městem na mapě španělského koloniálního impéria.

Aztéckou čokoládu nevyrábějí žádné stroje ani běžící pásy, vše probíhá ručně. Kakaová pasta se smíchá s cukrem a důkladně zpracuje na zaoblené kamenné desce vytesané ze sopečné lávy. Díky nízké teplotě zůstane cukr neporušený a čokoláda má zrnitou strukturu. Právě tím je aztécká čokoláda typická. „Naše čokoláda je světoznámá právě díky zrnkům. Podle toho ji lidé poznají. U nás jí říkáme skelná čokoláda, protože v ní můžete vidět krystalky cukru. Nerozpustí se proto, že pastu hněteme při teplotách pod 40 stupňů,“ popisuje výrobce čokolády Ignazio Iacono. V továrnách přitom běžně čokládová hmota dosahuje i 60 stupňů. 

Čokoláda se v modické manufaktuře vyrábí po staletí. Dodnes tady melou pražené kakaové boby středověkým způsobem, tedy mezi dvěma kameny. Běžné chuti jsou skořice a vanilka, ale míchají se i čokolády kořeněné, třeba s čili papričkami. „Teď bychom chtěli zpestřit nabídku tvarů a pokročit od klasických tyčinek. Chceme si taky pohrát s barvami, chutěmi a plody Sicílie, jako jsou pomeranče, citrony, pistácie nebo mandle. Chceme na takové novinky nalákat hlavně mladé lidi,“ plánuje zdejší výrobce čokolády 48 Giuseppe Rizza. 

Čokoláda podle Aztéků (zdroj: ČT24)

Tradici na ostrov přinesli Španělé, kteří aztéckou čokoládu do Evropy importovali. Antropoložka Grazia Dormiente to potvrzuje: „Je jisté, že recept na výrobu čokolády přivezli Španělé, protože Modica byla pod jejich nadvládou po stovky let. Tradice se uchovala proto, že Sicílii nezasáhla vlna industrializace tak, jako pevninskou Evropu. Tady na rozvoj továrenské výroby chyběly peníze, a tak ruční zpracování přežilo věky.“ Konsorcium pro ochranu modické čokolády proto teď chce žádat v Bruselu o udělení unijní ochranné známky.