Restaurátoři spravili nápis z Osvětimi za rok a půl

Varšava – Téměř rok a půl trvalo restaurátorům, než dali dohromady ukradený a rozřezaný nápis z někdejšího nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Dnes ho předali vedení osvětimského památníku. Originální nápis, který na bráně tábora po krádeži nahradila jeho kopie, bude zřejmě nyní vystaven v hale nové muzejní expozice, která se připravuje.

Vedoucí rekonstrukčních prací Agnieszka Žydziková-Bialeková uvedla, že spravit poničený nápis nebylo nic snadného. Byl prý ve velmi špatném stavu, zloději ho rozřezali, poničili i nosnou konstrukci. Odborníci tak museli celý nápis znovu pospojovat a narovnat. 

Arbeit macht frei

Ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi, který vznikl v roce 1940, nacisté zavraždili 1,1 milionu lidí, hlavně Židů. Zdejší nápis Arbeit macht frei vyrobili na příkaz Němců polští političtí vězni. Tábor koncem ledna 1945 osvobodila sovětská Rudá armáda.

Krádež osvětimského nápisu si objednal švédský neonacista Anders Högström, najatí polští zloději pak nápis ukradli přes noc v prosinci 2009. „Krádež a zničení nápisu Arbeit macht frei bylo symbolickým útokem na památku obětí, které pod ním trpěly,“ řekl ředitel památníku Piotr Cywiński. „Pachatelé téměř dosáhli svého cíle, ale nakonec se jim to stejně nepodařilo,“ dodal. 

Za krádež nápisu byli v Polsku odsouzeni dva muži. Odsouzen byl v Polsku i sám organizátor krádeže Högström, dostal trest 32 měsíců vězení. Odpykává si ho ale ve Švédsku.

Vydáno pod