Kaddáfího žena a dcera do Tunisu neutekly

Tunis - Tuniské ministerstvo vnitra ve středu popřelo informace o tom, že manželka a dcera libyjského vůdce Muammara Kaddáfího překročily libyjsko-tuniskou hranici. Oznámila to televize Al-Džazíra s odvoláním na ministerského mluvčího. Podle předchozí zprávy libyjských bezpečnostních zdrojů měla Kaddáfího žena Safíja spolu s dcerou Ajšou před několika dny překročit hranice do Tuniska a uchýlit se na ostrov Džerba.

Podle mluvčího ministerstva vnitra na tuniském území žádní členové Kaddáfího rodiny nejsou. Pokud by přijeli, byli by okamžitě zatčeni v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN, která blokuje jejich cestování, uvedl mluvčí.

Podle původních zpráv obě ženy přijely do Tuniska s libyjskou delegací v sobotu 14. května. Očekávalo se, že Safíja s Ajšou odjedou z ostrova Džerba již v úterý, ale dosud se prý tak nestalo.

Zprávy o odjezdu obou žen z Libye popřel také libyjský mluvčí Chálid Káim, podle nějž jsou dotyčné nadále v Tripolisu. Dementoval také zprávu o dezerci libyjského ministra pro ropu Šukrího Ghaníma, se kterou na začátku týdne přišla arabská média a zdroje z řad libyjských vzbouřenců.

Vládní činitelé počátkem května informovali, že libyjský vůdce se i s rodinou odstěhoval z komplexu v Tripolisu, na který 30. dubna zaútočila Severoatlantická aliance a údajně zabila při útoku Kaddáfího nejmladšího syna a tři vnuky.

Boje mezi vládními vojsky a povstalci v zemi mezitím dál pokračují. Kromě obléhané Misuráty se bojuje i na hraničním přechodu Dhiba s Tuniskem, kudy se do libyjských horských měst ovládaných povstalci dopravují léky a potraviny a do tuniských nemocnic zranění. Čtyři rakety v úterý údajně dopadly na tuniské území, v případě pokračování Tunisko hodlá podat zprávu Radě bezpečnosti OSN.