Képíró je schopen sledovat proces, soud bude pokračovat

Budapešť - Maďarský soud dnes rozhodl, že sedmadevadesátiletý někdejší důstojník maďarského četnictva Sándor Képíró je fyzicky i psychicky schopen sledovat svůj proces. Soud tak může pokračovat. Képíró je obviněn z válečných zločinů spáchaných v Srbsku v roce 1942, kde se údajně v Novém Sadu, tehdy obsazeném Maďarskem, podílel na hromadné popravě více než 1200 civilistů, převážně Židů, Romů a Srbů.

Původně si měl dnes Sándor Képíró vyslechnout rozsudek. Namísto toho však soudce pouze přečetl posudek lékařů, podle kterého je válečný zločinec navzdory svému věku a zdravotnímu stavu schopen pokračovat v procesu.

Képíró se k soudu dostavil na kolečkovém křesle. Dva nezávislí odborníci stanovili, že je Képíró schopný sledovat průběh procesu a může reagovat na vnější podněty. Dovede se prý ale soustředit maximálně 2krát 45 minut. A to soudce zohlednil. Další jednání proto bude výrazně zkráceno. Bude probíhat ve dvou dnech, z čehož každé stání bude 45minutové. Kvůli špatnému sluchu obžalovaného soudce také rozhodl, že novináři budou v určitých směrech omezeni. Rozsudek by pak mohl padnout 3. června.

„Toto je názorný příklad, že i po sedmdesáti letech od spáchání zločinu může být pachatel přiveden před spravedlnost,“ prohlásil srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič. Sándor Képíró se měl jako velitel maďarského četnictva v lednu 1942 přímo účastnit čistek na území dnešního Srbska.

V okupované Vojvodině jeho jednotka zastřelila 6 mužů, dalších 30 civilistů popravila a těla hodila do Dunaje. Na popravě dalších stovek lidí se Képíró podílel nepřímo.

Sándor Képíró

„Jsem nevinen a stojím zde na základě vykonstruovaných obvinění. Tento proces je strašná věc. Není k němu žádný důvod, vše je založeno na lžích.“

Proces s Képírem začal 5. května. Již 10. května ale soud jednání přerušil a požádal o komisní zjištění, zda fyzický i psychický zdravotní stav obžalovaného umožňuje, aby mohl proces sledovat. Soud tak reagoval na zmatené prohlášení obžalovaného. „Mozek nerozumí, o čem se v jednacím sále mluví,“ řekl prý Képíró na dotaz soudu.

Několik přeživších a příbuzných obětí vidí v odpovědi obžalovaného snahu vykroutit se z procesu. „Képíró je dobrý herec, který se perfektně naučil svůj part,“ řekla dvaadevadesátiletá Elvira Fishlová, jedna z přeživších. „Možná už neslyší perfektně, což při jeho věku není nic divného, ale může proces sledovat docela dobře,“ dodala. Stejného názoru jsou i lékaři a soud.

Za účast na novosadském masakru byl Képíró souzený už dvakrát. V roce 1944 dostal deset let a po zrušení rozsudku byl pak v roce 1946 odsouzený v nepřítomnosti ke 14 letům vězení. To už ale žil v Argentině, kam po druhé světové válce utekla řada nacistických zločinců. V roce 1996 se v tichosti vrátil do Maďarska, až v roce 2008 ho vypátraly úřady.

Vydáno pod