Ahmadínežád: Za sucho v Íránu může Západ

Teherán - Západní země se spikly, aby v Íránu způsobily sucho. Evropské státy využívají speciální zařízení k tomu, aby se mraky vypršely nad Evropou a nedostaly se do Íránu. Při slavnostním otevření přehrady v Aráku v centrálním Íránu to dnes prohlásil prezident Mahmúd Ahmadínežád.

„Západní země vypracovaly plán vyvolat v některých částech světa, zejména v Íránu, sucho. Podle vědecky ověřených zpráv evropské státy využívají speciální zařízení k tomu, aby se mraky vypršely nad Evropou a nedostaly se do naší oblasti, hlavně do Íránu,“ řekl Ahmadínežád. Připomněl článek západního politika, jehož nejmenoval. Předpovídá se v něm prý sucho pro příštích 30 let pro oblast od Turecka přes Írán až po východ Asie. „Oblast, jež tento politik ve svém článku vyjmenovává, zahrnuje státy, jejichž kultura a civilizace (západní svět) znepokojují,“ tvrdil Ahmadínežád.

Teherán pravidelně hovoří o spiknutích, jejichž cílem je oslabit íránskou ekonomiku, vědecký rozvoj, jednotu, politický systém, kulturu a vztahy s jinými zeměmi. O tom, že by prostředkem těchto úkladů mělo být počasí, se zatím nehovořilo. Írán v minulých letech zažil několik období velkého sucha.