Evropa bude mít vlastní „seznam UNESCO“

Brusel - Evropská unie si zřídí vlastní seznam výjimečných památek po vzoru UNESCO. Nálepku Evropské dědictví by měly nést pamětihodnosti oslavující historii či rozvoj unie. Ministři kultury zemí „sedmadvacítky“ se shodli, že první památky na nově se rodící seznam budou moci členské země nominovat v letech 2013 až 2014. Jednotlivé návrhy bude posuzovat komise nezávislých expertů.

„Označení evropského dědictví přiměje více lidí - zejména mladých - k tomu, aby přemýšleli o evropském rozměru naší společné historie,“ podotkla k dnešní dohodě eurokomisařka pro kulturu Andrulla Vassiliuová. Podle ní to bude rovněž přínosem pro turistiku.

V letech 2013–14 budou členské státy moci na označení nominovat čtyři památky. Nezávislí odborníci nominace posoudí a vyberou ty, které by dané označení měly nést. Počínaje rokem 2015 bude výběr nových památek probíhat každé dva roky. Členské státy budou moci pokaždé nominovat až dvě památky a odborníci vyberou z každé země maximálně jednu. Účast na projektu je dobrovolná.

Evropská komise zveřejnila svůj návrh na zavedení označení Evropské dědictví loni v březnu a Evropský parlament a Evropská rada navrhly konečnou podobu kritérií. Na základě dnešní dohody by oficiální rozhodnutí o zavedení označení měla rada přijmout v červenci a europarlament na podzim.

Projekt evropského dědictví není první podobnou iniciativou ze strany EU. V minulosti už v rámci různých akcí nějaké označení získalo 68 pamětihodností, které budou moci zažádat i o nové označení EU. Mezi ně patří dům zakladatele EU Roberta Schumana ve Scy-Chazelles ve Francii a loděnice v polském Gdaňsku, kde byl založen nezávislý odborový svaz Solidarita.

Návrh Evropské komise týkající se označení vychází z mezivládní iniciativy francouzského ministra kultury Renauda Donnedieua de Vabres z roku 2006. Do této iniciativy se zapojilo 18 členských států, které později usilovaly o její rozšíření na projekt EU s jasnějšími cíli a kritérii.