HIV ohrožuje východní Evropu, nejvíce Estonsko

Tallinn - Východní Evropou se šíří HIV/AIDS. Nejvyšší míru infekce v celé Evropské unii hlásí Estonsko, kde je šíření nákazy šestkrát vyšší, než je evropský průměr. To znamená, že ze 100 000 obyvatel je přes 30 infikovaných. Ve zbytku EU je to jen šest. Estonsko tak následuje smutný příklad Ukrajiny, kde je epidemie vůbec nejhorší na evropském kontinentu. A situace se zde stále dramatizuje.

Epidemie v Estonsku, zemi, která má jen o něco více obyvatel než Praha, nejvíce zasahuje ruskou menšinu. Ta je znevýhodněna na trhu práce, neboť nemluví dobře estonsky. Tito lidé se pak často uchylují k drogám a přes použité stříkačky se nákaza šíří bleskovou rychlostí. Každý den přibývá nový nakažený. Streetworkeři, kteří závislým mění použité stříkačky za nové, jsou na čtyřistatisícový Tallinn jen čtyři.

Estonská vláda žádná opatření nechystá. Problematice se nevěnují ani jednotlivé politické strany ve svých volebních programech. „Nejvíce jsou postiženi drogově závislí a jejich partneři. Jestli ale nepřijmeme závažná opatření, vymkne se nám to z ruky,“ varuje Igor Sobolev z Estonské organizace pro lidi žijící s HIV/AIDS. „Na konci 90. let nikdo takovou masovou epidemii v západní zemi nezažil. Nikdo si proto nemyslel, že by se to mohlo opravdu stát,“ řekla Krit Rüütelová, expertka estonského zdravotnického ústavu. Přispěl k tomu pád Sovětského svazu a zhoršená sociální situace mladých v Estonsku, kteří jen stěží najdou dobrou práci.

Ještě tragičtějším případem je Ukrajina. Tam může letos na následky HIV zemřít 20 tisíc lidí, z toho dva tisíce dětí. Podle slov šéfa ukrajinské organizace pro lidi s HIV/AIDS Dmitrije Šerembeje je na vině hloupé rozhodnutí tamní vlády o zrušení desetiletého léčebného programu. Podle dalších organizací pro boj s AIDS přerušili ukrajinští činitelé odběr léků, když nedostali úplatky od velkých farmaceutických firem. Vláda se brání, že pouze chtěla vytvořit místo pro levnější dodavatele. Výpadek v zásobování ale ohrozil velkou část z téměř 100 tisíc nakažených. Těm přitom při nahrazování léků těmi dostupnými hrozí dvojí nebezpečí z nesprávného dávkování - mohou se předávkovat, nebo naopak nedostanou potřebné množství léčebné látky. Místo řešení zdravotnické krize vláda pouze nařídila sesbírat informace o této rizikové skupině obyvatel.

Vydáno pod