Nebuď šnek, buď quick!

Varšava – Ze svého kuriózního lupu se dlouho nevydrželi radovat polští chmatáci, kteří si ve skladu u Malborku nakradli dvanáct tun hlemýžďů. Policisté je chytili už po několika hodinách, přesto už 2,5 tuny šneků bylo nenávratně pryč – na cestě do žaludků mlsných gurmánů. Zlodějům hrozí až několik let vězení.

Polští obchodníci prodávají hlemýždě zahradní do Francie, kde jsou tato stvoření vyhledávanou pochoutkou. Zloděje se podařilo mužům zákona zadržet v jednom výkupu. Hlemýždi, které pachatelé ještě nestihli prodat, se vrátili původnímu majiteli. Ten škody vyčíslil v přepočtu na 112 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že padesátka urostlých hlemýžďů může vážit zhruba jedno kilo, zmocnili se zloději kolem 600 tisíc těchto zvířátek.

Na květen v Polsku připadají hlemýždí žně; z Polska do Francie jich ročně míří 120 až 150 tun. Výkupy od sběračů přijímají jen ty plže, kteří jsou v dobrém stavu a jejichž ulita má průměr větší než tři centimetry. Úřady každoročně zavádějí limity pro sběr hlemýžďů, v minulosti se na některých místech jejich populace totiž ocitla v ohrožení.