Hrozba pro britské kapsáře - videa krádeží jdou rovnou na policii

Londýn – Majitelům obchodů a restaurací ve Velké Británii došla trpělivost se zloději, a proto se rozhodli k neobyčejnému kroku. Vytvořili webové stránky, na které posílají policii videa z bezpečnostních kamer. Urychluje to vyšetřování a zvyšuje naději na dopadení pachatelů. Web běží už půl roku v Londýně, nyní ho zkoušejí i mimo metropoli.

Zloději se většinou pohybují nenápadně, kradou nepozorovaně. Stačí ale, aby je při krádeži zachytila bezpečnostní kamera, a mají kriminalisty v patách. Majitel restaurace, který je zaregistrovaný na stránkách Facewatch, totiž video hned odeslal na policii. „Je to velmi rychlé. Člověk nemusí ani volat policisty na místo, k videu rovnou připojí i výpověď. Policie si pak informace stáhne, zaeviduje a může hned jednat,“ pochvaluje si novinku výkonný ředitel Facewatch Simon Gordon.

Rychlost a jednoduchost systému si pochvaluje i sama policie. „Materiálu z bezpečnostních kamer je velké množství a neuchovává se dlouho. Tohle nám okamžitě dodá potřebné informace a můžeme případ vyšetřit,“ hodnotí službu zástupce policejního velitele v hrabství Cheshire Graeme Gerrard.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Zatím je na webu zaregistrováno 45 obchodů a restaurací, které za to platí v přepočtu 420 korun měsíčně. Rozhodně se jim to ale vyplatí, protože kvůli zlodějům jinak přicházejí ročně o miliony. „Funguje to také preventivně, neboť všichni sdílí stejné informace, vytváří se i databáze usvědčených pachatelů a kriminalita se sníží,“ věří ředitel Gordon. Zájemců o Facewatch tak přibývá, díky němu totiž policie dopadla pachatele 39 procent takto nahlášených krádeží.

Vydáno pod