Státníci si v Irsku podávají kliku, Obama navštíví i rodiště předků

Moneygall – Sotva z Irska odcestovala britská královna, přilétá americký prezident Barack Obama. Kromě metropole Dublinu navštíví také malou obec Moneygall. Do vesnice, která se dnes krčí ve stínu dálnice, sahají jeho kořeny. V Moneygallu se proto už od Obamova zvolení těší na váženou návštěvu. Obama během šestidenní cesty po Evropě navštíví také Británii, summit skupiny ekonomicky nejvyspělejších zemí G8 ve Francii a nakonec Polsko. Ve středu v Londýně přednese projev o své politice vůči Evropě.

Trojice muzikantů připravuje pro amerického prezidenta tradiční irské přivítání. Baracka Obamu budou hostit v místě, kde jeho prapraprapradědeček ševcoval a odkud praprapradědeček dnešního prezidenta Spojených států v roce 1850 odplul na druhý břeh Atlantiku. „V roce 2007 mi volal badatel z amerického Salt Lake City. Chtěl zjistit, jestli u nás žila rodina se jménem Kearney, která má příbuzenský vztah k Obamovi. Ve farních záznamech jsem ji našel a tím se jasně potvrdila vazba Obamy na vesnici Moneygall,“ přiblížil poznání vztahu tehdejšího chicagského senátoru k Moneygallu místní duchovní Stephen Neill.

Podle Neilla je Barack Obama asi pětiprocentní Ir. „To úplně stačí. Říká se, že v každém je trochu Ira,“ podotkl duchovní.

Moneygall má pouze 300 obyvatel. Je jich méně než například členů americké Sněmovny reprezentantů, o to pečlivěji se ale připravují na okamžik, kdy přivítají „ztraceného syna“. Barack Obama ohlásil svoji návštěvu vesnice ležící mezi Dublinem a Limerickem 17. března v den svátku irského patrona sv. Patrika.

Návštěva Baracka Obamy přitáhne do Moneygallu mnoho zvědavců. „Chystáme obrovské uvítání, v ulicích budou asi tři tisíce lidí. Chtějí vidět jak světového státníka, tak i návrat svého syna do vesnice. Obama navštíví dům svých předků a doufáme, že si dá i jednoho guinesse,“ uvedl Stephen Neill.

Irské pivo načepuje americkému prezidentovi zřejmě jeho vzdálený příbuzný. Další rodinná větev zůstala Moneygallu věrná a dodnes provozuje svoji hospodu.