Indičtí vězni prodávají pod oblíbenou značkou

Dillí – Věznice v Indii našla způsob, jak si vydělávat, své vězně zabavit a zároveň rekvalifikovat. Pochlubit se dokonce může svou vlastní značkou. Prodává pod ní produkty, které vězni vyrobí. Ti se navíc naučí řemeslům, jako je vaření nebo šití. Na svobodu si tak odnesou znalosti podpořené dokladem o rekvalifikaci. O produkty je mezi Indy velký zájem a tržby stále rostou.

Největší káznice v jižní Asii svoje vězně vzdělává a připravuje na nový začátek. Ve škole vaření vězni smaží bramborové chipsy nebo pečou chleba. Značka Tihárské věznice má zkratku TJ's a o výrobky je zájem. Zboží s puncem vyrobeno ve věznici si k zákazníkům rychle našlo cestu. 

Na vězně čeká lepší budoucnost

Indičtí vězni prodávají pod oblíbenou značkou (zdroj: ČT24)

Vězeň Sanjivan Rai:

„Až se odsud dostaneme, můžeme si třeba otevřít malé občerstvení. Moc nám to pomůže.“

A spokojenost vládne i na druhé straně. Vězni si totiž pochvalují, že jim kuchařské umění dá jinou možnost, než pokračovat ve zločinu. Zvolit si ale mohou třeba i kurzy krejčovství. „Za své výrobky dostávají zaplaceno. Pomáháme tak i jejich rodinám dostat se k penězům. A vězni tady alespoň dělají něco smysluplného a na svobodě se o sebe budou umět postarat,“ vysvětluje zástupce vězeňského inspektora Ram Niwas Sharma.

V Tiháru si svůj trest odpykává skoro dvanáct tisíc trestanců. Na začátku tak chtěla věznice pouze svoje vězně uživit. Potřebovala například vlastní pekárnu. Z nutnosti se ale brzy stala zábava pro znuděné vězně. K rekvalifikaci pak nebylo daleko. Nyní má Tihár vlastní obchod, kde produkty prodává, a zájemci si je mohou pořídit dokonce i na internetu. Věznice láká na kvalitu a nízkou cenu. „Lidé, kteří tyto produkty vyrábějí, se tak zabaví a navíc se něco naučí. Tak proč je nepodpořit. Navíc jsou čerstvé a velmi dobré,“ tvrdí zákaznice Ruby Baggaová.

V Indii je pro vězně návrat do normálního života těžký. Bývalé zločince totiž nikdo nechce zaměstnat. Vězni proto doufají, že našetřené peníze a nasbírané znalosti a zkušenosti jim pomohou postavit se na vlastní nohy. 

  • Značka Tihárské věznice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2570/256911.jpg
  • Vězni pracují v Tihárské věznici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2570/256909.jpg
  • Výroba pečiva v Tihárské věznici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2570/256910.jpg
Vydáno pod