Češi převezmou oční kliniku v Burkině Faso

Nouna (Burkina Faso) – Zdravotnický systém v Burkině Faso je v kritickém stavu. Nemocnice jsou přetížené a trpí nedostatkem materiálu i odborného personálu. Organizace Světlo pro svět proto převezme správu nad oční klinikou v zapadlém městě Nouna. Na podporu projektu, který ve třetí nejchudší zemi světa pomůže tisícům nemocných, se v pražské Lucerně uskuteční 28. června dobročinný koncert.

Oční oddělení je v nemocnici v Nouně zdaleka nejpřetíženější. Stovky kilometrů okolo neexistuje jiné zařízení, kde se dělá operace rozšířeného šedého zákalu. Ročně se tu provede na 500 očních operací a 14 tisíc vyšetření. „Dokážeme to zvládnout jen díky zahraničním partnerům,“ popisuje kritickou situaci jediný operatér na klinice Christophe Sano.

A právě proto sem míří humanitární pomoc z Česka, kterou zařizuje tuzemská pobočka organizace Světlo pro svět. Češi nyní nad klinikou přebírají patronaci a jejich bezprostřední plány jsou jasné: vyškolit druhého operatéra a zvýšit dodávky zdravotnického materiálu. „Z finančních prostředků, pořízených v ČR budeme pořizovat zdravotnický materiál, který nám vydrží asi na 6 měsíců provozu,“ upřesnil vyhlídky české pomoci ředitel organizace Filip Zoubek.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Stav nemocnice v Nouně je pro burkinské zdravotnictví typická: nedostatek lůžek, nedostatek vybavení, nedostatek hygieny. „Často se nám stává, že musíme lidi po operaci nechat venku, pokoje bývají plné,“ vysvětluje hlavní sestra z chirurgie. Na papíře má nemocnice na západě země sloužit jednomu a půl milionu místních, ve skutečnosti sem ale jezdí pacienti i ze sousedních zemí.