Netanjahu dnes bude řešit napětí mezi USA a Izraelem

Washington - Další díl skládačky americko-izraelských vztahů by mělo přinést dnešní vystoupení premiéra židovského státu Benjamina Netanjahua. Promluví totiž na výročním zasedání výboru pro veřejné záležitosti obou zemí. Americký prezident Barack Obama před jeho členy přednesl projev už v neděli. Očekává se, že Netanjahu buď vystupňuje kritiku vůči postoji USA v otázce vzniku samostatné Palestiny, nebo se naopak bude snažit napjaté vztahy zklidnit.

Neshody mezi USA a Izraelem se točí kolem samostatné Palestiny s hranicemi z roku 1967. Obama přitom podle všeho nemíní couvnout z překvapivého prohlášení z minulého čtvrtka, v němž tento pro Izrael nepřijatelný plán podpořil. Cílem mírových rozhovorů je ale podle Obamy stejně jako samostatná Palestina také bezpečný Izrael.

Izrael se netají tím, že se mu plán na osamostatnění Palestiny v historických hranicích nijak nezamlouvá. O krizi v americko-izraelských vztazích se ale podle premiéra Netanjahua mluvit nedá a zprávy o vzájemných neshodách jsou prý nafouknuté.

Netanjahu vystoupí na výročním zasedání výboru pro veřejné záležitosti USA a Izraele (zdroj: ČT24)

Za náhlou změnou tónu může být podle analytiků i snaha zklidnit hněv některých členů americko-izraelského výboru vůči prezidentu Obamovi. Od Netanjahua se ale očekává jasné stanovisko - buď další kritika vůči Obamovi, nebo naopak snaha o zklidnění napjaté atmosféry.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jednal ve Washingtonu s americkým prezidentem Barackem Obamou
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak