Schwarzenberg: Znepokojuje mě vztah Ruska k sousedům

Moskva – Karla Schwarzenberga zneklidňuje ruská snaha hrát rovnocennou roli s USA v mezinárodních záležitostech, především pak vztah Ruska k jeho sousedům. Šéf české diplomacie to uvedl v rozhovoru pro dnešní vydání listu Kommersant. Připustil, že vliv, který v regionu vyvíjí Evropská unie, není příliš silný.

Pokud jde o Gruzii, Schwarzenberga zneklidňuje rozmístění relativně silných ruských vojenských kontingentů v Abcházii a Jižní Osetii, dvou separatistických provinciích, které se s ruskou pomocí odtrhly od Gruzie. „To vážně změnilo rovnováhu sil v regionu. Vždyť těchto sil je dost nejen na obranu Abcházie a Jižní Osetie, ale potenciálně i pro novou válku proti Gruzii. Otázka zní: K čemu jsou zapotřebí tak silné posádky na sporných územích?“ upozornil.

Podle Schwarzenberga lze v této souvislosti připomenout i problémy v ruských vztazích s Běloruskem či Estonskem. Během jednání o protiraketové obraně ruští partneři „ujišťují o připravenosti zahrnout do svého sektoru odpovědnosti země ležící mezi Evropskou unií a Ruskem“. Podle ministra však všechny tyto „řeči o 'blízkém zahraničí' a 'zónách zvláštních zájmů' patří minulosti“.

Schwarzenberg připustil, že vliv, který v regionu vyvíjí Evropská unie, není příliš silný. Projevuje se kupříkladu v Gruzii, kde EU napomáhá demokratickým reformám, o čemž svědčí například nedávno přijatý liberální zákon o médiích. „Režim v Gruzii není ideální, ale dnes - i díky vlivu EU - je lepší, než byl před dvěma třemi lety,“ soudí český ministr.

Pozornost dnešních ruských médií však poutají především víkendové opoziční demonstrace v Tbilisi proti prezidentovi Michailu Saakašvilimu, které přerostly ve srážky s policií. Podle Kommersantu největší opoziční vystoupení za poslední dva roky vytvořilo „předrevoluční situaci“ a vůdkyně protestů, bývalá předsedkyně parlamentu Nino Burdžanadzeová dosáhla vystoupení v státní televizi, kde vyzvala ke svržení prezidenta. Ten má padnout podle opozičních příslibů tuto středu.

Rozhovor Karla Schwarzenberga pro deník Kommersant
Zdroj: ČT24