Berlusconi: Z Milána se nesmí stát Romopolis

Milán - Pět dní před druhým kolem obecních voleb obvinil šéf italské vlády Silvio Berlusconi levici, že chce změnit Milán v „islámské město naplněné Romy“. „Milán se nesmí stát islámským městem, jakousi Romopolis plnou romských táborů a obklíčenou cizinci, jimž chce levice dokonce dát hlasovací právo,“ napsal Berlusconi o ekonomické metropoli země na webových stránkách své strany Lid svobody (PDL).

V prvním kole voleb v Miláně získal kandidát levice Giuliano Pisapia 48 procent hlasů, zatímco dosavadní starostka, kandidátka PDL Letizia Morattiová měla jen 41,6 procenta. Druhé kolo se uskuteční 29. a 30. května. Silvio Berlusconi, jenž se narodil v Miláně a toto město je jeho volební baštou, vyzval obyvatele Milána, aby hlasovali pro Morattiovou.

Berlusconi, který pravidelně dává najevo antikomunismus a rád se staví do pózy pronásledovaného „rudými“ soudci, již v pátek prohlásil, že obyvatelé Milána nechtějí, aby město „upadlo do rukou extremistů z levice“.

Silvio Berlusconi:

„Musíme jít hlasovat, protože nechceme odevzdat Milán autoritářské levici. Musíme hlasovat, abychom hájili naše zájmy, naše práva a naši svobodu.“

„Takové město jako Milán, které je jednou z nejdůležitějších metropolí Evropy z hlediska inteligence, tvůrčího myšlení a podnikatelského ducha, se samozřejmě nebude chtít vydat do rukou levice s rizikem, že se stane chaotickým městem, v němž nebude bezpečno,“ prohlásil premiér.

V prvním kole obecních voleb volilo téměř 13 milionů Italů starosty více než 1 300 obcí z celkových 8 100. Levice v prvním kole zvítězila v Turíně a v Boloni, dobrých výsledků dosáhla v Miláně a neuspěla v Neapoli.