Za sto let stoupne hladina moří o metr, soudí experti

Sydney (Austrálie) – Až o jeden metr by mohla kvůli globálnímu oteplování stoupnout za sto let hladina moří a oceánů. Uvedla to klimatická komise australské vlády, podle níž tak extrémní záplavy v australských pobřežních regionech budou možná přicházet každoročně, nikoli jednou za sto let. Vzestup oceánu by představoval nebezpečí extrémních záplav v pobřežních městech Austrálie, jako je Sydney či Melbourne.

Podle komise bylo poslední desetiletí nejteplejším, jaké kdy bylo zaznamenáno. Na základě posledních vědeckých zjištění z celého světa studie konstatuje, že emise skleníkových plynů jsou bez jakýchkoli pochybností zodpovědné za zvyšování teplot, ohřívání moří a vzestup hladiny oceánů.

„Domnívám se, že průměrný nárůst hladiny moře v roce 2100 ve srovnání s rokem 1990 bude mezi 50 centimetry a jedním metrem,“ napsal v úvodu zprávy komise profesor Will Steffen. Naznačil, že sice předpověď uvádí vyšší číslo než zjištění mezivládní expertní komise z roku 2007, které předpovídá nárůst hladiny o 80 centimetrů, nicméně mezivládní komise tehdy nevyloučila i vyšší nárůst.

„Nyní jsme o pět let dál, víme víc o chování ledovců. Máme dobré informace o Grónsku. Víme, že led se rozpouští narůstajícím tempem,“ uvedl. To experty vede k odhadu nárůstu hladiny až o jeden metr, někteří dokonce hovoří o vyšším čísle, upozornil Steffen.