Jméno jako stigma: Jak žijí potomci nacistů?

Berlín – Němci se po desetiletí snaží vyrovnat s nacistickou minulostí: vyplatili miliardy odškodného, staví památníky obětem. Historii vlastní rodiny ale raději většinou nezkoumají. Mohli by totiž zjistit, že jejich milovaný děda nebo třeba babička byli součástí Hitlerovy továrny na smrt. Jména jako Göring, Himmler, Bormann nebo Frank jsou tíživým dědictvím – obzvláště pro potomky nacistických zločinců. Někteří zůstali svým otcům věrní, jiní se od nich pokoušejí úplně odstřihnout.

Höessův vnuk si vytrpěl své

Vrchním velitelem vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde našlo smrt přes milion lidí, byl téměř celou válku Rudolf Höess. Jeho vnukovi Rainerovi bylo dvanáct, když zjistil, že jeho dědeček patřil k největším masovým vrahům historie. Zahradník ze školy, kam chodil, ho brutálně zbil. „Nejdřív mě psychicky týral, pak mě tloukl. Navíc na mě vykřičel všechnu hrůzu, kterou v Osvětimi prožil. Bylo mu jedno, že jsem kluk – pro něj jsem prostě byl jednou provždy Höess. Děda nebo vnuk – vina je vina,“ vzpomíná Rainer Höess. Tehdy se poprvé dozvěděl o minulosti své rodiny, kterou před ním rodiče úzkostlivě celé roky tajili.

Potomci nacistů (zdroj: ČT24)

Rainer Höess, vnuk Rudolfa Höesse:

„Myslím, že my vnuci se nemusíme omlouvat za činy svých dědů. My jsme nic neudělali, jen máme jejich jména. Můžeme udělat jediné: snažit se, aby jejich zločiny nebyly zapomenuty – hlavně proto, že se nikdy nesmějí opakovat. Radikální pravicová hnutí všude ve světě sílí – v Americe i v samotném Německu. Vlády nedělají dost pro to, aby je zastavily.“

Rudolf Höess bydlel v Osvětimi jen 150 metrů od komínů krematoria. Žila tam s ním manželka a pět dětí – včetně Hanse-Rudolfa. Když jeho syn Rainer začal sbírat záznamy o dědových zločinech, zavrhl ho jako zrádce a přestal se s ním stýkat – stejně tak bratr, tety i bratranci.

Vnučku osvětimského sadisty trápily noční můry

Něco podobného zažila i Ursula Bogerová. Její děd Wilhelm Boger byl nejobávanější mučitel v Osvětimi. Dokonce se po něm jmenuje mučicí nástroj, který vymyslel – tak zvaná Bogerova houpačka. Doma se o sadistickém zločinci nikdy nemluvilo – vnoučata za ním nesměla ani do vězení, kde zemřel až v roce 1977.

„Byla jsem zděšená a trpěla jsem těžkými nočními můrami. Nevěděla jsem, s kým o tom mluvit. Měla jsem strach, že pokud bych se s tím svěřila spolužákům, začali by mě nenávidět. Nikomu jsem nic neřekla a snažila se to potlačit,“ říká Bogerova vnučka Ursula.

Němečtí psychologové potvrzují z vlastní zkušenosti, že v rodinách, kde je nacistická historie předků tabu, častěji mladí trpí depresí nebo propadnou drogám a alkoholu – byť o tom neexistují žádné studie nebo statistiky. „Mám za to, že pokud lidé čelí své rodinné minulosti, prospěje jim to. Je důležité přiznat si, jaký dopad má éra nacismu ještě dnes na psychiku lidí. Mladí mají dnes možnost minulosti rodiny čelit a vyrovnat se s ní,“ říká k tomu psycholožka Tanja Hetzerová.

Himmlerova „Panenka“ dodnes otce obdivuje

Neplatí to ale pro všechny. Mezi tisíci potomky se najdou i ti, kdo své předky a to, co dělali, obdivují. Před veřejností to ale skrývají. Jednou z mála výjimek je dcera Heinricha Himmlera Gudrun Burwitzová. Ta ve svých 81 letech dodnes otce uctívá a stojí zřejmě v čele organizace Stille Hilfe (Tichá pomoc), která pomáhá chránit nacistické zločince před spravedlností. V duchu nacionálního socialismu Panenka – jak jí říkal Himmler – údajně vychovala i své děti. Stille Hilfe je sice legální organizace, ale je pod dohledem německých bezpečnostních složek. Má jen pár desítek členů, ale také stovky anonymních příznivců – většinou členů německé neonacistické scény.

  • Heinrich Himmler autor: ČT24, zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257686.jpg
  • Rudolf Höess autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257670.jpg
  • Rainer Höess autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257668.jpg
  • Wilhelm Boger autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257667.jpg
  • Ursula Bogerová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257666.jpg
  • Malá Gudrun se svým otcem Heinrichem Himmlerem autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257689.jpg