Ruskou opozici povede do voleb alfa-samec Němcov

Moskva - Ruská demokratická opozice se registruje k parlamentním volbám. Nové seskupení s názvem PARNAS chce bojovat proti korupci, za zrušení cenzury a propuštění ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Odborníci ale zatím opozičnímu hnutí příliš šancí prorazit nedávají.

Síly spojují čtyři prodemokratická uskupení, čtyři známí kritici Kremlu. Odteď chtějí být plnohodnotnou stranou a spolurozhodovat o budoucnosti Ruska. „Chceme, aby voliči měli alternativu proti prolhané a zkorumpované mafiánské vládě,“ říká předák opozičního uskupení PARNAS Boris Němcov. 

Někdejší reformátor Boris Němcov byl v 90. letech vicepremiérem a oblíbencem tehdejšího prezidenta Jelcina. Stoupající hvězda zhasla s Putinovým nástupem. „Putinovi s Medvěděvem padá důvěra, za rok ztratili přes 10 procent. Čím dál tím víc lidí si myslí, že Jednotné Rusko je strana lhářů a šejdířů. Aby si udrželi moc, jsou schopní všeho - represí, falšování voleb i toho, že k nim opozici nepustí,“ komentuje dnešní situaci Němcov. 

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

V parlamentu liberální opozice chybí. Mimo něj byla donedávna rozhádaná. A ani teď nedávají politologové opozici příliš šance. Maria Lipmanová, politoložka z Carnegieho centra v Moskvě, si myslí: „Nemají žádné šance. I kdyby překonali hranici nutnou pro vstup do parlamentu, znamená to 1 až 2 křesla. To je symbolické, ale fakticky nebudou mít žádný vliv.“ 

Šance jsou malé i proto, že dostat program k lidem je pro opozici skoro nemožné. Píší o ní jen některé nezávislé noviny a blogosféra. Ta je v Rusku sice čím dál tím aktivnější, ale její dosah je pořád velmi malý. 80 procent Rusů považuje za hlavní zdroj informací státní televizi a tam opozice nemá šanci. 

O moc se Vladimir Putin bát nemusí. Leda snad o přízeň něžného pohlaví.  Podle jednoho dámského časopisu je Němcov, který má čtyři děti se třemi ženami, novým alfa-samcem ruské politiky.

  • Boris Němcov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257223.jpg
  • Boris Němcov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257228.jpg
  • Boris Němcov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257227.jpg
Vydáno pod