Nejstarší ponorka světa jde na odpočinek

Tallinn - V Estonsku stahují z provozu ponorku z 30. let 20. století. Ponorka jménem Lembit byla nejstarším sloužícím podmořským plavidlem na světě. Vyrobili ji Britové na zakázku pro estonské námořnictvo. Nyní bude novým exponátem námořního muzea Estonska. Návštěvníci si stroj budou moci prohlédnout už letos na podzim.

Nejstarší funkční ponorku světa nyní čeká cesta z mořských hlubin do estonského námořního muzea. Sloužila přes 75 let. „Ponorka Lembit se stane ozdobou našich sbírek. Je už jediná svého druhu na světě, je opravdu unikát,“ říká ředitel estonského námořního muzea Urmas Dresen. 

Plavidlo vyrobila anglická loděnice Vickers-Armstrong v roce 1934 speciálně pro estonské námořnictvo. Tehdy Lembit považovali za jednu z nejvíce sofistikovaných bitevních ponorek na světě. Byla pýchou estonského námořnictva až do roku 1940, kdy se Estonsko stalo součástí Sovětského svazu. Během druhé světové války byla Lembit součástí Sovětského baltského loďstva. 

Nejstarší ponorka jde do důchodu (zdroj: ČT24)

Ponorka ale není součástí výstavy poprvé. Už v roce 1985 ji sovětské vojenské úřady vyřadily z provozu a přemístily do muzea. Po vyhlášení nezávislosti Estonska v roce 1991 se ale vrátila zpět do provozu, aby opět reprezentovala svoji zemi. Specialisté tvrdí, že stroj je i přes svůj věk v dobrém stavu a má spoustu originálních prvků.