Z ISS dorazili na Zem tři kosmonauti

Moskva - V Kazachstánu přistála kabina ruské lodi Sojuz se třemi kosmonauty z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Po dvou a půl hodinové cestě dorazili od orbitálního komplexu na Zemi Rus Dmitrij Kondratjěv, Ital Paolo Nespoli a Američanka Catherine Colemanová. Stálou posádku vesmírné stanice tvoří jeden americký a dva ruští kosmonauti. Skoro před týdnem u ISS zakotvil raketoplán Endeavour se šestičlennou posádkou.

Tři kosmonauti se z ISS vypravili zpátky na Zemi. Ještě před odletem Kondraťjev předal velení stanice svému krajanovi Andreji Borisenkovi. Poté posádka uzavřela přechodovou komoru mezi orbitálním komplexem a ruskou lodí ve 20:45 SELČ. O dvě a půl hodiny později se Sojuz od stanice odpoutal a vydal se na cestu na Zemi. 

Na ISS nyní jako stálá posádka zůstávají ruští kosmonauti Borisenko a Alexandr Samokuťajev a Američan Ronald Garan. Už v červnu ale přibudou ještě Rus Sergej Volkov, Američan Mike Fossum a Japonec Satoši Furukawa. K ISS odstartují z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu sedmého června. 

U ISS rovněž od středy kotví americký raketoplán Endeavour s šestičlennou posádkou. 

Rusové vyvíjejí loď Rus

Ruská kosmická agentura po přistání Sojuzu oznámila, že se nyní ruský vesmírný program soustředí na vývoj nové pilotované kosmické lodi. Ta se předběžně jmenuje Rus a bude mít tři konstrukční varianty. Ta lehčí bude dopravovat kosmonauty na ISS. Těžší pilotovaná loď by pak měla být schopna autonomního letu v délce až jeden měsíc, navíc by měla dopravovat na oběžnou dráhu objemné vědecké přístroje. Dokud ale Rusové nevyvinou novou loď, bude se stále létat na Sojuzech, ty nejstarší zatím jen podstoupí modernizaci.