V Astaně exploze před věznicí

Astana – V kazašském hlavním městě Astaně vybuchla nálož před věznicí místní tajné služby. Podle očitých svědků zemřeli při ranní explozi v autě dva lidé. Okolní budovy zůstaly bez oken. K incidentu se zatím nikdo nepřihlásil, podle úřadů však nejde o teroristický útok. V převážně muslimském Kazachstánu byly až dosud výbuchy násilí velmi ojedinělé na rozdíl od sousedních zemí Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu.

V místě exploze byly nalezeny části těl, pravděpodobně posádky auta. Další zranění nejsou hlášena. V okolních budovách výbuch rozbil okna.   

Mluvčí bezpečnostních služeb podle agentury Reuters uvedl, že auto se vzňalo a následně explodovalo. „Není to žádný atentát. Auto tady bylo zaparkované, vzňalo se a vybuchlo,“ uvedl. Ve zprávě kazašského ministerstva vnitra se uvádí, že exploze si vyžádala životy dvou lidí, z nichž jeden byl mnohonásobný recidivista. Ministerstvo potvrdilo, že v automobilu byla uložena nálož.    

Sebevražedný atentátník zranil 17. května dva lidi v severokazašském městě Aktobe. Podle generálního prokurátora byl pětadvacetiletý útočník podezřelý z trestné činnosti a nejednalo se o teroristický akt.