Zradil CIA, aby měl peníze na Jaguara

River Falls – Nejznámější sovětský špion, který původně pracoval pro CIA, se Moskvě upsal především kvůli penězům. Aldrich Ames, podplukovník americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), začal dobrovolně pro sověty pracovat údajně z důvodu nespokojenosti s domácími poměry, skutečné důvody byly nicméně mnohem prozaičtější. Na vydržování svých milenek, druhé manželky, koupi luxusního automobilu a umoření značných dluhů totiž potřeboval Ames dostatečný finanční obnos. Za více než osm let Rusové Aldrich Amesovi za jeho cenné služby zaplatili přes 2,7 milionu dolarů, čímž se stal nejdražším špiónem v historii tajných služeb. Ames, který 26. května oslaví sedmdesátiny, byl zatčen v únoru 1994 a koncem dubna 1994 byl za špionáž pro SSSR a Rusko odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění.

Aldrich Hazen „Rick“ Ames se narodil 26. května 1941 ve wisconsinském městě River Falls v učitelské rodině. Jeho otec vstoupil do služeb CIA v roce 1952, Aldrich jej následoval v roce 1962. O pět let později obhájil bakalářský titul z historie na Univerzitě George Washingtona. Pak Ames prošel několika zahraničními rezidenturami CIA, až zakotvil ve washingtonské centrále. Přidělili ho do kontrašpionážního oddělení, které operovalo proti SSSR a východoevropským zemím. Úkolem tohoto oddělení bylo získávat v bezpečnostních aparátech protivníka vyzvědače. V březnu 1984 se stal vedoucím sekce. Své informace Ames nabídl Moskvě v dubnu 1985 ve Washingtonu. Za krycí jméno si dle moskevského zvonu zvolil Kolokol, Rusové jej označovali ženským jménem Ljudmila.

Důvodem jeho zrady CIA po 23 letech práce pro tuto službu byly peníze. Ames je potřeboval na nákladný život se svou druhou manželkou, Kolumbijkou Rosárií Dupuyovou, kterou si vzal po rozvodu se svou první ženou Nancy Segebarthovou v srpnu 1985. Ames holdoval alkoholu, měl několik milenek, pořídil si drahé auto i dům za víc než půl milionu dolarů. Své ženě Rosárii se k činnosti pro Moskvu přiznal asi v roce 1992.

Ames brzy po dubnu 1985 získal přehled o všech amerických a zčásti i britských agentech v armádě a bezpečnosti států Varšavské smlouvy. Jejich jména postupně prodal Moskvě. Jakmile to Američané a Britové zjistili, okamžitě své služby zreorganizovali. Ames pak musel z kontrašpionáže proti Varšavské smlouvě odejít, byl přesunut do Říma a po čtyřech letech se vrátil do USA jako vedoucí západoevropského úseku sovětského odboru východní Evropy.

Podezření přišlo už v roce 1989

Přestože CIA začala být silně alarmována ztrátou některých svých důležitých agentů a začala tušit únik informací, podezření se zpočátku Amese netýkalo.  Začal být CIA podezírán v roce 1989 zejména kvůli nadměrným vydáním, žádné důkazy proti němu ale nenašla. V té době byl také dvakrát podroben zkoušce na detektoru lži, vždy ale prošel. Intenzivně začal být Ames sledován až v březnu 1993, kdy na něj byla nasazena veškerá dostupná technika včetně elektronického odposlechu domu, auta a pracoviště.

Pak se objevila Amesova konta ve švýcarských bankách a Ames byl přeřazen z východoevropského oddělení do oddělení pro boj proti drogám. Ames byl poté přistižen, jak dává do mrtvé schránky poblíž ruské ambasády balíček, a usvědčující důkazy se začaly vršit: videozáznamy o Amesových schůzkách, podezřelé telefonní rozhovory se ženou, zápisy z domácího počítače či výpisy z bankovních účtů.

Ames překazil na 30 operací CIA a vyzradil 20 západních špionů

FBI podplukovníka CIA Amese a jeho ženu zatkla 21. února 1994, Ames tehdy vykřikoval: „Děláte velkou chybu. Máte nepravého člověka!“ Pak se ale ke všemu přiznal a 28. dubna 1994 byl ve svých 52 letech odsouzen na doživotí (jeho žena dostala v říjnu 1994 trest na pět let a tři měsíce). Ames nejspíš Moskvě vyzradil například plukovníka sovětské tajné služby KGB a v letech 1974-1985 britského agenta Olega Gordijevského, kterému se v červenci 1985 podařilo dostat na Západ, nebo generála sovětské vojenské zpravodajské služby GRU a od roku 1961 významného amerického špiona Dmitrije Poljakova, který byl zatčen v roce 1986 a v březnu 1988 popraven.

Amesovy informace zmařily podle historiků asi 30 chystaných operací CIA, Moskvě Ames vyzradil přes 20 západních vyzvědačů, z nichž bylo nejméně deset za sovětské éry popraveno. Celý jeho případ měl na CIA dalekosáhlý dopad a znamenal nový pohled na zajištění vnitřní bezpečnosti a prověrek zaměstnanců CIA.