Němce trápí střevní bakterie, už má první oběti

Berlín – Německo vyděsila nákaza životu nebezpečnou střevní bakterií, která vyvolává těžké a krvácivé průjmy a může způsobit selhání ledvin. V zemi bylo k dnešku evidováno na 460 potvrzených případů nebo podezření, která lékaři prověřují. Přes 80 napadených je ve velmi vážném stavu, na následky onemocnění pravděpodobně zemřely už tři ženy. Úřadům se zatím nepodařilo objevit zdroj této nákazy, která se podle odborníků šíří neobyčejně rychle a agresivně.

Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) není v Německu žádnou neznámou. Ročně se jí nakazí zhruba 1000 lidí, převážně dětí do pěti let. Tentokrát však postihuje dospělé zejména na severu Německa. První případy se objevily už i na západě země a v Berlíně. Většinu postižených tvoří ženy, z čehož zdravotníci usuzují, že se onemocnění šíří prostřednictvím potravin, s nimiž ženy často pracují. Spekuluje se o znečištěné zelenině.

A právě ženy jsou prvními oběťmi. Ve spolkové zemi Dolní Sasko zemřela v sobotu třiaosmdesátiletá žena, která byla od poloviny měsíce hospitalizována s krvácivými průjmy. Laboratorní testy u ní prokázaly infikaci EHEC. V Brémách v noci na dnešek zemřela čtyřiadvacetiletá pacientka se symptomy nákazy bakterií. Její přítomnost v těle ale musí testy teprve potvrdit, stejně jako u více než osmdesátileté ženy ve Šlesvicku-Holštýnsku, která zemřela v neděli.

Německo sužuje střevní bakterie (zdroj: ČT24)

Odborníky překvapilo zejména tak velké množství vážných případů ve velmi krátkém časovém období. Nákaza se totiž Německem šíří asi jen dva týdny. „Máme tolik vážných případů, kolik jich nebývá za celý rok,“ prohlásil dnes ředitel berlínského Institutu Roberta Kocha Reinhard Burger.

Enterohemoragická Escherichia Coli

Tato jedovatá varianta prospěšné střevní bakterie Escherichia Coli se vyskytuje v žaludcích skotu a dalších hospodářských zvířat. Do oběhu se dostává prostřednictvím jejich masa, mléka nebo výkalů, které mohou znečistit vodu, ovoce či zeleninu.

Mohlo by se jednat o novou, agresivnější variantu bakterie, která může způsobovat dosud nezaznamenaná poškození střev. „Mohlo by se jednat o kmen se zvláštními vlastnostmi původce,“ řekl ředitel Ústavu pro hygienu univerzitní kliniky v Münsteru dnešnímu vydání deníku Die Welt. Jeho úvahy potvrzují i testy odebraných vzorků. Některé bakteriální kmeny byly odolné vůči antibiotikům.

Úřady nyní intenzivně pátrají po zdroji nákazy. „Zdroj infekce stále není jasný. To znamená, že nemůžeme ani říct, kdy skončí. A proto musíme lidi varovat,“ říká Susanne Nuggety, ředitelka Laboratoře Medilys. Lékaři vyzývají, aby lidé pečlivě omývali veškeré potraviny a aby si často myli ruce. Rovněž doporučují, aby lidé řádně tepelně upravovali maso.

Vydáno pod