Řada indických rodičů má jasno: raději potrat než dceru

Dillí - Indičtí rodiče dávají mnohdy takovou přednost zplození mužského potomka, že sáhnou k umělému přerušení těhotenství, pokud se jim má narodit dcera. Země sice schválila v roce 1996 zákon, který omezuje prenatální určování pohlaví plodu skenováním a zakazuje selektivní umělé potraty očekávaných dívek, je ale velmi těžké zákon uplatňovat, protože v Indii je velmi rozšířena neregulovaná soukromá lékařská praxe.

Podle dlouhodobého výzkumu se v posledních 30 letech v Indii kvůli potratům nenarodilo až 12 milionů dívek. V zemi žije podle letošního sčítání 1,21 miliardy lidí.

Plodů ženského pohlaví se zbavují především rodiny, které již dceru mají a další nechtějí. Větší zájem o syny mají v Indii bohatší i chudší, ale zařizují si to hlavně bohatší a vzdělanější rodiče, kteří si potraty mohou finančně dovolit. Počet takových potratů se přitom podle zmíněného výzkumu stále zvyšuje. „Rodiny říkají, že když jim příroda dá jako první dítě kluka, tak poté při dalším početí již nic nepodniknou. Ale pokud je jako první děvčátko, zváží možnost dítě potratit,“ říká Prabhat Jha z výzkumného zdravotnického střediska v Torontu.