Sebevražedný útok v Pákistánu si vyžádal dva mrtvé

Péšávar - Při sebevražedném útoku na policejní budovu v pákistánském Péšávaru přišli o život dva policisté a 22 dalších osob bylo zraněno. K akci se přihlásila pákistánská odnož Tálibánu. Byla to prý další z odvetných operací za likvidaci šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina. Američané ho zabili 2. května v pákistánském Abbottábádu a Tálibán pak pohrozil odvetnými útoky na pákistánské a americké cíle. Od bin Ládinovy smrti se přihlásil už ke třem atentátům.

Velitel péšávarské policie řekl, že dnešní atentát spáchal sebevrah s pomocí automobilu. Podle agentury AP byla jeho cílem zřejmě budova, v níž sídlí oddělení kriminálního vyšetřování. Poblíž je ale také objekt armády. Po silném výbuchu se dům zřítil. Čtyři ze zraněných jsou ve vážném stavu a několik osob se pohřešuje. Mohou být podle všeho v troskách domu.

Bašír Bilúr, člen provinční vlády:

„Jsme nyní odhodláni víc než dřív a budeme bojovat tak dlouho, dokud tyto teroristy neporazíme.“

Mluvčí Tálibánu Ehsanulláh Ehsan sdělil telefonicky AFP, že Tálibán hodlá rytmus útoků urychlit. „Budeme pokračovat, dokud americká armáda neukončí útoky bezpilotními letadly a nezastaví operace v pákistánské kmenové oblasti,“ řekl. Právě v této pohraniční části Pákistánu se zdržují členové Tálibánu a také al-Káidy.