Obama v Británii: Nové století přináší nové hrozby

Londýn - Americký prezident Barack Obama dnes v projevu v britském parlamentu prohlásil, že nové století přineslo nové hrozby. Těmi jsou podle něj šíření jaderných zbraní nebo globální klimatické změny. Je proto prý třeba začít novou éru spolupráce, která se těmto hrozbám dokáže postavit. Obama dnes v Londýně jednal i s britským premiérem Davidem Cameronem. Hovor se točil hlavně kolem situace v Libyi a Afghánistánu.

„Je třeba, abychom bojovali proti teroristům, proti šíření zbraní, proti hladomoru, šíření nemocí,“ prohlásil dnes v projevu před britským parlamentem americký prezident Barack Obama. Podle něj je proto nutné, aby k tomu Spojené státy, Velká Británie a další spojenci spojili své síly. „Čas pro naši vedoucí úlohu nadchází. Byly to USA a Velká Británie spolu s demokratickými spojenci, kdo nastavil tvar světu, kde existují svobodné národy, svobodní občané,“ prohlásil Obama. 

„V Afghánistánu se nám podařilo začít porážet Tálibán a předáme moc afghánským občanům, také se nám podařilo rozložit teroristickou síť a zasadit al-Káidě klíčovou ránu tím, že jsme zabili Usámu bin Ládina. Společně jsme se vypořádali s velkými výzvami,“ řekl také.  

Obama v projevu pro britský parlament:

„Naše země ukazují, že je možné, aby pravnuk Keňana, který sloužil jako kuchař v britské armádě, před vámi vystoupil jako prezident Spojených států.“

Americký prezident také vyzdvihl nynější vlnu demokratických protestů a demonstrací v arabském světě. „V jedné zemi za druhou lidé povstávají, aby se osvobodili ze sevření železné pěsti. A i když tato hnutí za změnu trvají teprve šest měsíců, už jsme je viděli v minulosti - od střední Evropy po Ameriku, od Jihoafrické republiky po jihovýchodní Asii.“ Podle něj ale potrvá ještě několik let, než demokratická revoluce úplně zvítězí.

Obama je vůbec prvním americkým prezidentem, který vystoupil s projevem v britském parlamentu. Po druhé světové válce tu zatím promluvily pouze tři zahraniční osobnosti: francouzský prezident Charles de Gaulle v roce 1960, jihoafrický prezident Nelson Mandela v roce 1996 a loni papež Benedikt XVI.

Kaddáfí musí odstoupit

Obama odpoledne jednal i s britským premiérem Davidem Cameronem. Na společné tiskové konferenci prohlásili, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí musí odstoupit. Na čtvrtečním summitu G8 chtějí představit program na podporu demokracie v zemi. „Je nemožné představit si budoucnost Libye s Kaddáfím u moci. Musí odejít,“ řekl britský premiér. Británie podle Camerona zvažuje všechny možnosti, jak zvýšit tlak na libyjského vůdce.

Podobně se vyjádřil i Obama, který prohlásil, že Kaddáfí musí odstoupit a „přenechat Libyi libyjskému lidu“. Americký prezident dále ujistil, že Spojené státy budou dělat vše, co je v jejich silách, aby podpořily demokratické síly v Libyi a dalších zemích severní Afriky a Blízkého východu.

Jak Obama, tak Cameron se také vyjádřili k situaci v Afghánistánu. Podle Camerona je vedle vojenského tlaku nutné hledat i politické řešení tamní situace. Oba politici také promluvili o vztazích mezi Izraelem a Palestinou, opakovaně zmínili „zvláštní vztah“ mezi USA a Británií a hovořili i o ekonomické situaci v obou zemích.

Úterý ve znamení ceremonií

Dnešní politická jednání následují po úterní, především ceremoniální části návštěvy. Královna Alžběta II. uspořádala v úterý státní večeři, během níž Obama zdůraznil pevné vazby obou zemí. „Když společně čelíme výzvám 21. století, můžeme se spolehnout na partnerství našich dvou zemí,“ řekl americký prezident.

„Speciální“ vztahy Londýna s Washingtonem potvrdili Obama a Cameron i v úterý ve společném článku v deníku The Times. „Náš vztah není jen speciální, ale je klíčový - pro nás i pro svět. Když Spojené státy a Británie stojí společně, lidé na celém světě mohou být bezpečnější,“ napsali.

Slavnostní večeře v Buckinghamském paláci se zúčastnilo na 170 lidí. Pozváni byli politici - vůdce labouristické opozice Ed Miliband, bývalí premiéři Gordon Brown, Tony Blair a John Major - i herecké hvězdy jako Tom Hanks, Kevin Spacey a Helena Bonham Carterová nebo šéf organizačního výboru londýnské olympiády Sebastian Coe.

Zatímco Obama s Cameronem jednali, jejich manželky připravily na zahradě premiérského sídla grilování pro rodiny amerických a britských vojenských veteránů. Oba politici by se tam ještě před svou společnou tiskovou konferencí přišli podívat podívat. 

Vydáno pod