Abbás: Netanjahu neřekl nic, na čem by se dalo stavět

Ramalláh – Palestinský prezident Mahmúd Abbás zhodnotil včerejší projev Benjamina Netanjahua v americkém Kongresu. Podle Abbáse prý izraelský premiér neřekl nic, na čem by se dala postavit mírová dohoda. Projev byl negativní a nepřinesl žádný pokrok, myslí si Abbás.

Palestinský premiér proto plánuje, že jestli se nerozběhnou mírová jednání s Izraelem, požádá na zasedání Valného shromáždění jednostranně o uznání samostatného palestinského státu: „Říkali jsme v minulosti a stále říkáme, že naší volbou jsou jednání, jednání a nic než jednání. Jestli se ale do září nic nestane, půjdeme do OSN. Naším cílem není izolovat Izrael nebo mu upřít legitimitu. Nepůjde o akt teroru ani jednostranný akt.“   

Na schůzce vedení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Abbás prohlásil, že Netanjahu v Kongresu, v němž nastínil představu své země o míru na Blízkém východě, neřekl „nic, na čem bychom mohli stavět“.   

Netanjahu totiž odmítl návrat k „nehájitelným“ hranicím z roku 1967, návrat palestinských uprchlíků na území Izraele i jakékoliv úvahy o dělení Jeruzaléma, z jehož východní části chtějí mít Palestinci hlavní město svého budoucího státu.

Ismáíl Haníja, vůdce radikálního hnutí Hamas v pásmu Gazy, řekl, že Netanjahuův projev odhalil „skutečnou tvář okupace…, skutečnou tvář arogance podporované Američany“.

Vydáno pod