Německá střevní chřipka se blíží k hranicím s ČR

Berlín – Nejméně 140 lidí se již v Německu ocitlo v kritickém stavu po nakažení životu nebezpečnou střevní bakterií, která se během několika dnů rozšířila prakticky po celé zemi. Evidována jsou dvě úmrtí a u dvou dalších se čeká na potvrzení na základě laboratorních zkoušek. Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) způsobuje úporné krvácivé průjmy. Nákaza se už rozšířila po celém území Německa a odborníci stále nevědí, co je jejím zdrojem. Výskyt nebo možný výskyt onemocnění už ohlásilo 14 ze 16 spolkových zemí.

Berlínský Institut Roberta Kocha (RKI) eviduje na 140 vážných případů střevní chřipky, která se šíří už po celém Německu. Celkem i s podezřeními evidují německé úřady 460 případů. První případy se už začaly objevovat i v sousedním Bavorsku. Lékaři se dokonce obávají, že se nemoc vyskytuje už i v Sasku, také sousedícím s ČR. To ale teprve musí prokázat testy.

Laboratorní testy už potvrdily, že následkem napadení bakterií zemřely dvě starší ženy. Vedle 83leté ženy z Dolního Saska, která jí podlehla už v sobotu, testy prokázaly její podíl na smrti 89leté ženy hospitalizované v Oldenburgu ve Šlesvicku-Holštýnsku. Kromě nich mohla být příčinou úmrtí ještě dvou žen se symptomy infikace EHEC, u nichž se ale čeká na výsledky laboratorních zkoušek.

Je zdrojem nákazy neumytá zelenina?

RKI v podvečer vydal varování před konzumací syrových rajčat, salátových okurek a listového salátu ze severu Německa. Podle jeho zjištění konzumovali nemocní tyto potraviny výrazně častěji než zdraví jedinci. Zda je tato zelenina hledaným zdrojem či šiřitelem nákazy, ale institut neuvedl. Jednou z možných variant je přenos ze zeleniny znečištěné infikovanou močůvkou. EHEC se totiž vyskytuje také ve výkalech hospodářských zvířat, které se používají na hnojení. Proti tomuto podezření se však ohradili němečtí zemědělci.

„Všechno jsou to spekulace,“ poznamenala dnes ministryně zemědělství Ilse Aignerová. Za hlavní problém označila to, že není známo, odkud nebezpečná bakterie pochází. Spolu se zdravotníky apelovala na dodržování hygienických zásad, jako je pečlivé mytí rukou a potravin. Němečtí experti se navíc domnívají, že nákazu může mít na svědomí mutace EHEC, která je navíc odolná vůči antibiotikům. „Existuje 42 různých původců EHEC. Musíme teď zjistit, zda se jedná o zvláště jedovatou variantu, nebo je to dokonce EHEC číslo 43,“ řekl Helge Karch z münsterské univerzity.