Jsme připraveni na komunikaci s humanoidem?

Kodaň - Vysoce realistický robot, kterému se říká Geminoid DK, pomáhá psychologům zjistit, jaký vztah mohou mít lidé ke strojům. Experiment zahájili na univerzitě v dánském Aalborgu a jejich robot je na první pohled k nerozeznání od profesora Henrika Scharfeho, který projekt vede. Na světě jsou jen tři takoví humanoidi a tento je údajně nejdokonalejší.

„Něco tak extrémního a dramatického donutí lidi zamyslet se nad rolí techniky v jejich každodenním životě,“ říká profesor psychologie Henrik Scharfe, který se snaží najít odpověď na to, jak moc jsme připravení na život s roboty, jak daleko jsme ochotni v tomto ohledu zajít a zda pro nás bude jednodušší, když budou vypadat jako lidé.

Psycholog Henrik Scharfe:

„Vzpomeňte si, jaké to bylo, když jste poprvé uviděli bankomat. Pro většinu lidí to byl děsivý zážitek. Před tím jsme byli zvyklí na přímý kontakt s člověkem, když jsme si potřebovali vybrat peníze z banky.“

Dánové zkoumají vztah lidí k robotům (zdroj: ČT24)

Studie prokázaly, že lidé si mohou k robotům vytvořit citový vztah. Příkladem může být třeba robotické mládě tuleně. Starším osamoceným lidem v Japonsku, odkud tuleň Paro pochází, se při experimentu po chvilce s ním výrazně lepšila nálada. Roztomilá zvířátka jsou tedy v pořádku, jsou ale lidé schopni přijmout robota, kterého lze jen stěží rozeznat od člověka? „Představte si, že v restauraci přijde k vašemu stolu pro objednávku robotický číšník. Myslím si, že lidé často nemají na číšníky náladu, a tak by to mohli ocenit,“ říká Scharfe.

Scharfe svého klona nechá při experimentu v obchodě obsluhovat zákazníky. Za plentou mu bude radit, jak odpovídat, a zároveň bude sledovat, jak na něj lidé reagují. V plánu má taky o dost brutálnější experiment: androida nechá dát jednomu ze zaměstnanců výpověď.

  • Geminoid DK autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2581/258073.jpg
  • Henrik Scharfe se svým robotickým „klonem“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2581/258072.jpg