Český Krteček se přihlásil z kosmu

Houston - Světoznámá česká figurka Zdeňka Milera je na oběžné dráze a NASA v noci na dnešek poskytla první důkaz - fotografii Krtka na ramenou jeho kosmického držitele, amerického astronauta Andrewa Feustela. Krteček je jeho maskotem na posledním letu raketoplánu Endeavour. Feustel má po deseti dnech mise raketoplánu Endeavour za sebou už třetí kosmickou vycházku. Český Krtek čekal doposud v jeho osobním balíčku.

V plánu je, že se Krtek s astronautem vydá do připojené Mezinárodní kosmické stanice. Manželka astronauta Feustela, která je po matce českého původu, Indira Feustelová, ve vzkazu do Česka při této příležitosti připomněla, že autorem mnoha knížek s Krtkem a mnoha animovaných filmů je letos devadesátiletý český výtvarník Zdeněk Miler.

Svému manželovi ho doporučila proto, aby svým letem pomohl vzbudit u dětí a mladých lidí v Česku zájem nejen o kosmonautiku, ale také o vědu a technické obory. Ředitel Amerického centra Miroslav Konvalina, který na české straně stál u zrodu programu DokosmusKrtkem řekl, že se do něj už zapojilo různými formami několik tisíc lidí, nejvíce na speciálním Facebooku DokosmusKrtkem.

Vydáno pod