Při demonstraci v Gruzii zemřeli dva lidé

Tbilisi - Dva lidé zahynuli a nejméně 20 osob bylo zraněno při středeční protestní demonstraci proti režimu prezidenta Michaila Saakašviliho v gruzínském hlavním městě Tbilisi. Uvedla to dnes agentura AFP s odvoláním na nejnovější sdělení vládních zdrojů. Akce se podle agentury AFP zúčastnilo asi 5 000 lidí, gruzínská policie k jejich rozehnání použila slzný plyn, gumové projektily a vodní děla.

Podle ministerstva vnitra o život přišli jeden policista a jeden bývalý policista. Přejelo je vozidlo, které bylo součástí kolony aut odjíždějících z protestní akce. V jednom z vozů prý seděla i hlavní postava současných protestů a bývalá šéfka gruzínského parlamentu Nino Burdžanadzeová. Burdžanadzeová ve středu poměrně nízkou účast na demonstraci zdůvodnila „skutečným terorem, který rozpoutaly úřady“.

Středeční akce byla jednou z řady protestních demonstrací. Podle organizátorů měla mít masovou účast a stát se „počátkem revoluce“. Na demonstraci přitom přišlo méně lidí než na první akci, která se konala 21. května.

Celkem bylo 37 lidí hospitalizováno, z toho 28 protestujících a 9 policistů, uvedla mluvčí ministerstva.

Demonstranti měli protestní akci povolenou do středeční půlnoci. Dnes se má v centru města konat slavnostní přehlídka u příležitosti výročí vyhlášení gruzínské samostatnosti. Burdžanadzeová ale ve středu demonstranty, kteří obsadili tribunu pro přehlídku, vyzvala, aby v ulicích zůstali a pokusili se slavnost zablokovat. Na místě ve středu večer zůstalo asi 300 demonstrujících.

Protestní akce proti Saakašviliho vládě začaly v Tbilisi minulou sobotu, ale i tehdy byla účast menší, než se očekávalo. Demonstrace, po které se měla intenzita manifestací podle původního záměru den ode dne stupňovat, se v první den zúčastnilo až 10 000 lidí, postupně ale zájem opadal. Sám Saakašvili, který byl na státní návštěvě v Maďarsku, ani nepokládal za nutné projevy odporu komentovat či se dokonce předčasně do Tbilisi vrátit.

Nepokoje v Gruzii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod