Nákaza střevní chřipky se prý šíří ze španělských okurek

Hamburk - Zdrojem nebezpečné střevní nákazy, která se rozšířila po Německu, jsou salátové okurky ze Španělska. Podle agentury DPA to oznámil hamburský hygienický institut. Testy zatím byly provedeny jen v Hamburku, další měření je ještě musí potvrdit. „Nelze vyloučit, že by zdroji nákazy mohly být i další potraviny,“ varovala ministryně zdravotnictví této spolkové země Cornelia Prüferová-Storcksová. Nákaza se prokázala celkem na čtyřech okurkách, tři byly ze Španělska a původ jedné se nepodařilo objasnit. V Německu hlásí nákazu životu nebezpečnou bakterií EHEC 15 ze 16 spolkových zemí, čtyři lidé už nákaze podlehli. Navíc byly dnes potvrzeny i první případy v Dánsku a Švédsku. Podle evropských úřadů je jen otázkou času, kdy se nákaza rozšíří i do dalších zemí.

Dánské úřady už oznámily, že podezření na onemocnění se potvrdilo v osmi případech, další teprve čekají na testy. Všichni nakažení se nacházejí v nemocnicích jutského regionu, který sousedí se severním Německem. Prvních deset případů také zaznamenalo Švédsko, nakažení taktéž pobývali nedávno v Německu. EU by kvůli onemocnění mohla už brzy vyhlásit první stupeň pohotovosti, při němž členské státy zavedou opatření k ochraně obyvatel.

Nákaza životu nebezpečnou střevní bakterií zvanou enterohemoragická
Escherichia coli (EHEC) vypukla zhruba v polovině května na severu Německa
a od té doby se rozšířila na celé území Spolkové republiky. V současnosti
její výskyt hlásí 15 ze 16 spolkových zemí, včetně Saska a Bavorska
ležících při hranicích s Českem. Onemocnění obvykle postihuje malé děti, v poslední době ale v Německu zasáhlo hlavně dospělé, z nich 70 procent jsou ženy. V nemocnicích leží na infekčních odděleních v kritickém stavu skoro 220 lidí.

Celkově bylo včera po celém Německu evidováno přes 600 potvrzených případů nebo podezření na nákazu EHEC. Němečtí vědci zjistili, že jde o bakteriální kmen typu HUSEC 41, avšak zmutovaný, na který nezabírají antibiotika ani penicilin. Pacienti, kteří jsou ještě ráno relativně zdraví, tak mohou být večer vážně nemocní. Nebezpečná forma bakterií se na zeleninu zřejmě dostala při hnojení močůvkou. Německé úřady už stahují podezřelou zeleninu z obchodů a zároveň vyzývají obyvatele, aby okurky nejedli.

V Česku se zatím opatření nechystají

V Česku se kvůli nebezpečné střevní nákaze šířící se v Německu žádná mimořádná opatření nechystají, uvedl to hlavní hygienik Michael Vít. Vše totiž naznačuje, že se k nám nemoc od západních sousedů nerozšířila, při dodržování hygienických zásad tak prý není důvod k obavám. Hlavní hygienik každý den situaci konzultuje s Evropským centrem pro kontrolu nemocí. V Německu už evidují 140 velmi vážných případů onemocnění a dvě ženy už zemřely.

„Rozeslali jsme informaci všem praktikům pro dospělé, děti a dorost, aby hlásili hygienické službě, když budou mít pacienta s krvavým průjmem a cestovatelskou anamnézou. Národní referenční laboratoř je připravena vzorky vyšetřit,“ uvedl Michael Vít.

Hlavní hygienik informoval rovněž ministerstvo zemědělství, protože nákaza je dávána do souvislosti s potravinami, zejména se zeleninou. Vít je přesvědčen, že se k nám zelenina ze zasažených oblastí nedováží. Pokud se ovšem ovoce nebo zelenina důkladně omyje a maso se nezpracovává současně, tak se prý lidé nemusí nákazy obávat. Ministerstvo zemědělství nicméně věnuje dováženým potravinám, které by mohly být potencionálním zdrojem nákazy, zvýšenou pozornost.